"Moraćemo da pišemo Vučiću": Pacijenti o problemima u vranjskoj bolnici nakon poslednjeg incidenta 1Foto: V.R./Danas

Nakon poslednjeg incidenta u kome je načelnik Odeljenja Urologije Opšte bolnice ZC u Vranju dr Jadran Janjić verbalno vređao pacijentkinju Gordanu Zlatanović (72) iz Vranjske Banje tokom pregleda, ponovo je aktuelizovan problem manjka lekara specijalista u ovoj regionalnoj zdravstvenoj ustanovi.

– Nemam nameru da pokrećem postupak protiv lekara koji me je vređao, jer ne znam kako bi se on prema meni ponašao ako ponovo budem morala u njegovu ordinaciju na pregled – izjavila je Gordana Zlatanović (72) iz Vranjske Banje koja je doživela verbalnu torturu kada je otišla na pregled na Uroloko odeljenje Opšte bolnice u Vranju.

Rukovodstvo ZC Vranje osudilo je ovakav postupak lekara, i licemerno ukazalo da je „uprkos svemu pacijentkinji pružena lekarska pomoć“.

– Mi smo u strahu kako će nas dočekati lekari, posle ovoga što se dogodilo ovoj starijoj ženi. Pogledajte probleme sa higijenom, koordinacijom funkcionisanja medicinskog osoblja – slušao je novinar Danasa pacijente koji čekaju na pregled ispred Urološke ordinacije vranjske bolnice.

Pored primedbi na higijenu, pacijenti ukazuju na probleme „odnosa sestara i ne medicinskog osoblja koje predstavlja najvažniju vezu da pacijenti ako lično ne poznaju lekara dođu do njega i budu pregledani“.

"Moraćemo da pišemo Vučiću": Pacijenti o problemima u vranjskoj bolnici nakon poslednjeg incidenta 2
Foto: Vojkan Ristić

Doktor Jadran Janjić, načelnik Urošloškog odeljenja, koji se nije oglašavao povodom povodom „verbalnog napada na pacijentkinju“, među pacijentima sa kojima je novinar Danasa razgovarao slovi za „poštenog i profesionalnog lekara“.

– Nije on kriv što na ovom odeljenju radi uz njega još jedan lekar. Još manje smo krivi mi pacijenti, što neko iz ZC ne razmišlja o ovom problemu koji nije od juče. Jesu li pozvali nekog iz Ministarstva zdravlja da ukažu na manjak lekara. Ovako samo se problem odlaže i lekari i pacijenti u Vranju guraju jedni na druge dok neko drugi sedi i ćuti – kaže nam starija pacijentkinja, moleći nas da joj ne pominjemo ime „strahujući kako bi mogla da prođe“.

Slušamo i reakcije pacijenata, koji navode da je „beskorisna ovolika finansijska podrška države za rekonstrukciju bolnice ako nema lekara koji će raditi“.

– Moraćemo da pišemo predsedniku Aleksandru Vučiću, jer jedino u njega verujemo da on može da nam pomogne kada je u pitanju zdravstvo u Vranju. Ovako džaba nam renoviranje kada nema lekara – kaže Dragan Ilić, koji iz Kosovskog pomoravlja dolazi sa majkom na redovne preglede u vranjsku bolnicu.

Na upit novinara Danasa, o broju upošljenih lekara na odeljenju Urologije, dobili smo šturu informaciju da se radi o „dvojici lekara“, bez odgovora na pitanje „dali je nadležnom organu upućen zahtev za hitno upošljavanje novih lekara“.

U odgovoru novinaru Danasa su izostavljeni i podaci o visini prosečne zarade lekara, medicinskog i ne medicinskog osoblja, a dobili smo podatke da u Opštoj bolnici u Vranju koja brine o zdravlju pacijenata iz sedam opština Pčinjskog okruga, kao i opština iz Kosovskog pomoravlja, što je oko 250.000 pacijenata radi 181 lekara na neodređeno i osam lekara na određeno.

Zapošljeno je i 452 tehničara na neodredjeno i 59 na odredjeno. Upošljena su dva farmaceuta, sedam zdravstvenih saradnika i 17 bolničara, kao i 70 ne medicinskih radnika.

– Za ostale informacije vezano za zarade zaposlenih, ali i naše potrebe u pogledu novih lekara morate se obratiti Zavodu za javno zdravlje u Vranju koji o tome odlučuje. Očekujem da Vaš tekst dostavite na autorizaciju – poručila je u telefonskom razgovoru novinaru Danasa Beba Kanački, osoba zadužena za komunikaciju sa medijima ispred ZC Vranje, iako kaže da ona „formalno nije piar ove zdravstvene ustanove“.

I poslednji incident, a bilo ih je i u prethodnom periodu, ukazuje da u ovom regionalnom, strateškim važnom Zdravstvenom centru ne postoji jasna koordinacija između potreba pacijenata, zahteva lekara za konkretnim kadrovskim poboljšanjem na svim nivoima. Otuda i briga i strah pacijenata, i veliki posao za lekare koji uz nezvanične podatke na odeljenjima bolnice dnevno obave i po šezdeset do 70 pregleda, bez aktuelnih hitnih prijema.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari