Novoizabrani gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić ocenio je juče da je grad u više nego nezavidnoj finansijskoj situaciji, odnosno da dugovi gradske uprave, lokalnih ustanova i institucija, te javno-komunalnih preduzeća „teže“ čak oko 60 miliona evra.

Da u Srbiji postoji institucija bankrota, Kragujevac bi, smatra Nikolić, zvanično bankrotirao. Otuda će grad, poručio je, morati da zatraži pomoć države.

Nikolić je u jučerašnjem obraćanju javnosti precizirao da kreditna zaduženost Kragujevca iznosi 14.8 miliona evra, da su obaveze gradske uprave 24,7 miliona evra, dok su lokalna javna i javno-komunalna preduzeća dužna oko 20 miliona evra. Dugovanja za obrazovanje i socijalna davanja „teže“ dve milijarde evra, a grad je od sredine avgusta u neprekidnoj blokadi, tvrdi novi gradonačelnik, zbog duga od 150 miliona dinara.

– Ono što prvo moram da uradim jeste da molim za pomoć kako premijera, tako i predsednika Srbije, kazao je Nikolić, napominjući da će od države tražiti i svaku vrstu pomoći (finansijsku, kadrovsku…), pošto Kragujevac ne može, do kraja godine, da obezbedi 3,7 miliona evra, kako bi normalno funkcionisao.

Osvrnuvši se na situaciju u lokalnim javnim i javno-komunalnim preduzećima, Nikolić je rekao da će 2015. biti jako teška u gradskom javnom sektoru.

– Oni koji rade svoj posao, ne moraju da brinu, a onima koji ne rade, među kojima ima i partijskih kadrova, ponudićemo socijalni program, kaže on.

Stečaj za RTK?

Nikolić je juče kazao i da je račun Radio televizije Kragujevac (RTK) u blokadi zbog duga od 24 miliona dinara, te da se boji da će taj medij otići u stečaj. „Bez pomoći grada RTK ne može da opstane, a lokalna samouprava nema sredstava da namiri dugove i isplaćuje plate do okončanja roka za privatizaciju tog medija, za čiju kupovinu nema zainteresovanih“, ističe Nikolić. Naš list je, inače, nedavno već najavio likvidaciju Radio televizije Kragujevca, najvećeg i najznačajnijeg elektronskog medija južno od Save i Dunava, koji je, krajem 90-ih prošloga veka, dao nemerljiv doprinos političkim promenama i potonjoj demokratizaciji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari