Moro uručila orden Sekuliću 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Osnivaču i glavnom i odgovornom uredniku Novinske agencije FoNet Zoranu Sekuliću sinoć je ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro uručila Orden Legije časti, u rangu viteza, najviše odlikovanje Republike Francuske.

Uveren da trajne stabilnosti i sveopšteg napretka nema bez vladavine prava, poštovanja ljudskih i manjinskih prava, slobode izražavanja i slobode medija, smatram da građani i građanke Srbije zaslužuju bolje medije i bolje novinarstvo, profesionalno, znalačko i odgovorno. Zaslužuju novinare i urednike koji rade u javnom interesu, ali i vlasnike koji ne trguju uverenjima, izjavio je Sekulić na svečanosti u Amabasadi Francuske.

Sekulić je rekao da se zalaže za pristojnu, uspravnu i modernu Srbiju, prirodnog, poštovanog i ravnopavnog člana evropske porodice, Srbiju kojoj se nada, očekuje, kojoj veruje i od koje neće odustati. On je zahvalio na odlikovanju, dodeljeno odlukom predsednika Francuske Fransoa Olanda i istakao da zemlja velike slobodarske i demokratske tradicije Legiju časti dodeli novinaru iz Srbije.

Ponosan sam na Francusku, kao što je ona ponosna na mene, rekao je Sekulić, počastvovan što je uvršten u plejadu uglednih ličnosti, časnih dobitnika visokog francuskog priznanja. Ponosan sam i na moju Srbiju, onu razboritu, čestitu i dostojanstvenu, Srbiju stabilnih demokratskih institucija, sloboda i prava, tolerancije i pomiirenja, dodao je, uveren da će i neistomišljenici, prihvatiti da je Orden njemu, priznanje i za Srbiju. Kako je istakao, u svečanom trenutku ne bi bilo „viteški“ da govori o problemima, s kojim se suočavaju novinari i mediji u Srbiji.

Zbog toga neću govoriti o pritiscima, uticajima i kontroli medija, njihovih vlasnika, urednika i novinara, banalizaciji i primitivizmu. Neću govoriti o vređanju, pretnjama i kampanjama protiv neistomišljenika, strahu i masovnim kršenjima etičkog kodeksa, rekao je Sekulić..

Neću govoriti ni o ukidanju prostora za javni kritički dijalog o ključnim problemima društva i marginalizovanju najboljih u profseiji, niti o nedoslednoj primeni medijskih zakona, naglasio je Sekulić.

Prema njegovim rečima, odbranom civilizacijskih tekovina, uprkos velikim iskušenjima, Francuska je stala snažno u njihovu zaštitu identiteta savremene Evrope i Orden Legije časti shvata kao poruku te države da isti principi važe i za Srbiju.

Moro je podsetila na biografiju Sekulića i njegovu karijeru od više od 30 godina posvećenu nezavisnom novinarstvu.

Vaše angažovanje je uvek bilo u službi odbrane razvoja medija i njihove nezavisnosti u Srbiji, rekla je ona, podsećajući na stvaranje FoNeta, čiju mrežu čini više od 600 novinara, fortoreportera, tonskih i video snimatelja, Agencije koja se proslavila kvalitetom.

Moro je podsetila na devedesetete i FoNet kao prvu platfprmu multimedijalnih sadržaja i na Sekulićeva zalaganja u okviru medijske zajednice na reformi medijskog zakonodavstva. Vaše aktivnosti su značajno doprinele otvaranju Srbije ka svetu, kao i boljem poznavanju Srbije u svetu. Vi doprinosite promovisanju vrednosti koje Francuska podržava kroz istoriju i koje smatra osnoviom demokratije, sloboda štampe i sloboda izražavanja, naglasila je Moro.

Zbog toga, Francuska je odlučila da Vam ukaže čast i dodeli najviše odlikovanje, kome je Francuska privržena već dva veka, rekla je Moro i uručila Sekuliću Orden Legije časti.

Ceremoniji su prisustvovali kolege novinari i urednici, predsednici novinarskih udruženja Vukašin Obradović, Ljiljana Smajlović, Dalila Ljubičić, Saša Mirković, Dinko Gruhonjić, Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, i ambasadori zemalja Evropske unije, saradnici, prijatelji i porodica Sekulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari