Može da se prevari loš ispitivač, ali ne i poligraf

Slobodan Zečević, poligrafski ispitivač sa više od 40 godina iskustva, o fenomenu poligrafa kao krunskog dokaza nečije krivice

Ostavite komentar


  1. Mogu da prevarim svaki poligraf po opkladu u novac. Pa sta mislite zasto Hrkalovicka nije mogla na poligraf zato sto je kao pila tablete neke. Poligrafisti ko ne veruje neka mi pise.

    1. Eto ti sad, Vučiću! Šta ako se Svetlana maskira u Hrkalovićku pa ode na poligraf? Ili Goran u nekog tamo?

  2. Specijalci su posebno obuceni da prevare poligraf, odnosno da ne odaju tajne neprijatelju.Pored toga uzimanje sedativa pre ispitivanja i drugih metoda za prevaru poligrafa.

    1. I Goran i Vi Svetlana gresite. Lepo je rekao covek da se u pred-ispitivanju utvrdi da li neko uopste moze na poligraf. Oni pod sedativima bi se otkrili u pripremi i ne bi ni bili u poziciji da prevare poligraf.

  3. полиграф не утврђује буквално ништа – ако се игде може применити теорија завере, онда је то да полиграф утврђује било шта – највећа глупост у историји човечанства

    1. Poligraf samo meri i crta grafikone određenog broja telesnih patametara, kao što su ritam srca, disanje, vlažnost i provodnost kože i drugi. Tako dobijene grafikone tumači ispitivač poređenjem sa reakcijama na pitanja za koja zna da su odgovori tačni. Pa tako, ako na neutralno pitanje „da li je vaše ime Vilijam Šekspir“ i na pitanje „da li ste planirali rušenje Aleksandra Vučića“, odgovori su oba puta „ne“ i grafikoni izgledaju manje više isto, ispitivač može prilično pouzdani zaključiti da čovek ne laže i da je „ne“ istinit odgovor. Tako otprilike redi poligraf.
      Problem je u tome što je potreban jako sposoban i iskusan ispitivač jer sve zavisi od njegovog načina postavljanja pitanja i tumačenja izgleda grafikona. Dakle, sve u svemu, sistem je previše subjektivan i zato ga nijedan sud u nijednoj normalnoj držabvi ne prihvata kao dokaz.
      Iz istih razloga, ako baš ne moram i imam drugog izbora, lično nikad ne bih radio za poslodavca koji od mene zahteva poligrafsko ispitivanje.

  4. Poligraf je neupotrebljiv u slučaju političara koji su po definiciji patološki lažovi.
    Kada bi političari počeli da govore istinu, niko od njih nikada nebi bio izabran ni na jednu funkciju.

  5. Poligraf nikako ne može biti sudski dokaz, pa u iole normalnim i civilizovanim društvima on to i nije. Svakome ko se dovoljno razume u bio-medicinske nauke potpuno je jasno zašto je to tako.
    Ali zato odlično može poslužiti kao paravan za prikrivanje prljavštine kriminalizovanog državnog vrha.

    1. Полиграф се користи у50 држава Америке(колевци демократије)

  6. Kako to niko ne može da prevari poligraf ako je on „tačan u 97 posto slučajeva“?

  7. Nigde u svetu se poligraf ne priznaje kao dokazno sredstvo na sudu jedino uz ovakve pametnjakovice on sluzi da rezim narodu utera strah u kosti a pravde i zakona ovde i ovako nema.

  8. Muž od pevačice(i cela porodica) je bio barem deset puta na poligrafu,i kakav je rezultat?Ko je rukovodilac poligrafske službe u MUPu,možda i od toga zavisi(svedoci smo ,ovih dana,šta se sve tu radi)?

  9. „Što se tiče mogućnosti da se prevari poligraf, sam aparat niko ne može da pobedi“

    A kako je to uspelo, recimo, Oldriču Ejmsu? Izgleda njemu niko nije rekao da poligraf može da se prevari? Ili je CIA samo imala loše poligrafiste? A bilo je još slučajeva…

    „S druge strane, u 49 američkih država nalazi poligrafa mogu da se upotrebljavaju kao dokaz u sudskom postupku“

    Najkraće rečeno – nije tačno. Bukvalno zavisi od sudije do sudije da li će prihvatiti poligrafsko ispitivanje kao dokaz ili neće.
    NEgo, hajde malo da se otkačimo od Amerike. I za primer uzmemo Nemačku gde je upotreba poligrafa u sudskom postupku (i istrazi) – zabranjena.

  10. Poligraf jedino sto meri je puls, znojenje koze, i disanje… sve ostalo su inferencije i samim tim nepotpune i nepouzdane. Sve ostalo su price za sitne lopove

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.