Mreža SafeJournalists osudila napad na srpske i albanske novinare u Kosovskoj Mitrovici 1Foto: Aleksandar Roknić

Mreža SafeJournalists osudila je današnji napad i ometanje rada srpskih i albanskih novinara u Kosovskoj Mitrovici i pozvala kosovsku policiju da im osigura bezbednost kako bi nesmetano mogli da obavljaju svoj posao, objavilo je Nezavisno udurženje novinara Srbije (NUNS).

Ta mreža je od kosovske policije zatražila da zaštite novinare tokom nekih narednih protesta i spreče nove incidente, naveo je NUNS na svom sajtu.

Mreža SafeJournalists je istakla da će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i medjunarodne aktere, te istakla da je svaki napad na novinare i napad na javni interes, demokratiju i prava svih gradjana.

Dodaje se da su „neredi počeli na severu Kosova, u (severnoj Kosovskoj) Mitrovici dok je policijska jedinica iz Prištine izvodila operaciju sprečavanja šverca“.

„Tokom sukoba izmedju gradjana i policije, novinari iz medija KoSSev, T7, Klan Kosova, RTV Dukagjini, ATV i Kanala 10 napadnuti su i ometani prilikom obavljanja novinarskog rada“, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da su demonstranti u nekoliko navrata prilazili novinaru portala KoSSev Ivanu Mitiću i pokušavali da ga spreče da snima dogadjaje na ulicama. Dodaje se da su ga pitali zašto snima i zapretili da će izbrisati snimke i da će mu oduzeti telefon.

Navodi se da je, prema izveštajima, nekoliko novinara različitih albanskih medija napadnuto u Severnoj Mitrovici.

Dodaje se da se drugi incident dogodio na putu prema Leposaviću, gde su demonstranti jurili novinare automobilima. Mitić je rekao da je u jednom trenutku bio okružen maskiranim demonstrantima, koji su od njega tražili da izbriše video zapise.

„Nije bilo fizičkog kontakta, ali druge kolege mi kažu da su i oni imali neprijatna iskustva sa demonstrantima“, rekao je on.

Novinar medija T7, Klirimtar Morina je rekao da je situacija „odraz onoga što gradjani misle o novinarima i medijima“.

Prema njegovim rečima, okruženje za obavljanje novinarskog posla je surovo, a to je danas bio dokaz.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja novinara Kosova, (UNK) Ksemajl Reksa je rekao da je „UNK uznemireno onim kroz šta su kolege danas morale da prodju“.

„Izveštavanje o nemirima i napetostima na severu Kosova uvek je teško, ali danas su lokalni demonstranti napali i izvršili pritisak na novinare, reportere i medije i na albanskom i na srpskom jeziku“, rekao je on.

Dodao je da je UNK, „pošto su njihovi životi bili ugroženi u vreme izveštavanja, zvao kosovsku policiju da ih zaštiti.

„UNK je u kontaktu sa vlastima, kako bi se novinarima obezbedilo bezbedno okruženje za obavljanje njihovog posla“, rekao je on.

Uz NUNS i UNK, članovi mreže su Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH Novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari