Mreža SJ osudila pretnje novinarkama Kurira 1Štampa Foto: FoNet/Velimir Ilić

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudio je danas pretnje novinarki i urednici Kurira i smatra zabrinjavajućim to što se osobe koje prete osećaju sigurno jer su povezani i imaju bliske veze sa političkim strankama.

Nedopustivo je da se novinarke vređaju i omalovažavaju na polnoj osnovi, navodi se u saopštenju kojim se nadležne institucije u Srbiji pozivaju da hitno preduzmu sve mere kako bi se osobe koje su pretile novinarkama procesuirale i kaznile.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi SafeJournalists mreža.

Na portalu Kurir.rs objavljen je tekst o navodno nelegalnom domu za starije, a autorka teksta i urednica dobile su pretnje smrću putem telefona od vlasnika tog objekta i njegovog brata.

Slučaj je prijavljen policiji i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Odgovorni urednik Kurira Rajko Nedić izjavio je za SJ mrežu da Adria media grupa, kao izdavač Kurira, očekuje hitno procesuiranje i kažnjavanje osoba koje su pretile novinarkama.

SafeJournalists mrežu čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinara, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari