Egipatski predsednik Hosni Mubarak izjavio je sinoć da neće podneti ostavku dok ne bude formirana nova vlada, ali da će deo ovlašćenja preneti na potpredsednika Omara Sulejmana, prenele su agencije.


Mubarak je u televizijskom obraćanju naciji, koji su prenosile i vodeće svetske televizije, kazao da neće napustiti predsedničku funkciju dok ne bude završen mirni prenos vlasti, odnosno do izbora u septembru 2011.

Predsednik Egipta je u petnaestominutnom govoru, naglasio da je već naredio pokretanje procedure izmene Ustava kroz amandmane. Mubarak je naveo da je zatražio usvajanje šest ustavnih amandmana, kako bi se izašlo u susret zahtevima demonstranata koji traže njegov odlazak. To praktično znači da će i dalje ostati na mestu predsednika i da će nadgledati proces reformi, što nije ono što su tražili demonstranti.

Mubarak (82) je dodao da neće slušati diktate drugih država i najavio da proces transformacije države počinje odmah, a da će trajati do kraja septembra. On je naveo da su sada teška vremena za Egipat, ali da je „čuo glas mladosti i da će ga poslušati“.

„Nameravam da izađem iz ove krize i da implementiran zahteve naroda, i tako će biti stabilnost u zemlji. Preko dijaloga u svim delovima društva, i sa mnogo transparentnosti“, rekao je on. „Imam obavezu da odvedem zemlju iz ove krize i vodiću ovu zemlju ka spasenju. Pokrenuli smo veoma konstruktivni dijalog sa mladošću Egipta, i on se zasniva na usaglašavanju mišljenja, i postavlja nas na pravi put rešavanja krize“, naglašava Mubarak. „Krv svih povređenih neće proći nekažnjeno, neće proći nekažnjeno oni koji su kažnjavali mladost. Dobiće teške kazne. Želim da se obratim i porodicama, i meni je polomilo srce ono što se desilo ovim mladim ljudima“, kaže Mubarak.

„Vaši pozivi su legitimni, svaki sistem može da greši i važno je priznati greške. Reći ću vam da kao predsednik republike nisam osramoćen da slušam mladost i da odgovorim na pozive mladih“, rekao je on. „Uviđam da je neophodno da prenesem vlast i predsednička ovlašćenja na potpredsednika, što je u saglasnosti sa Ustavom“, rekao je Mubarak na kraju govora, ukazujući na član Ustava koji omogućava privremeni prenos vlasti kada predsednik ne može da obavlja svoju dužnost.

Prema tom članu, prenos vlasti ne znači i ostavku predsednika, koji i dalje ostaje na toj funkciji, ocenjuju strani mediji. Obraćanje predsednika uživo je na centralnom gradskom trgu Tahrir u Kairu pratilo više stotina hiljada ljudi. Svi oni, kao i većina svetskih medija, očekivali su da će Mubarak sinoć saopštiti da podnosi ostavku, pošto je to tokom dana saopšteno iz više izvora.

Demonstranti skandirali „odlazi, odlazi“

Informacije o tome kako je primljen Mubarakov govor do zaključenja ovog izdanja Danasa bile su oprečne. Deo elektronskih medija je preneo da je iako Mubarak nije u govoru kazao da se odmah povlači sa vlasti, mnogima je i to što je sinoć obećao bio dovoljan razlog za slavlje. Sa druge strane, agencije su javljale o velikom negodovanju demonstranata koji su tokom Mubarakovog govora, uzvikivali „odlazi, odlazi“. Protesti u Egiptu traju 17 dana i procenjuje se da je u njima poginulo 300 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari