Mučna i anticivilizacijska zloupotreba maloletnog K. K: Sagovornici Danasa o pisanju medija o tragediji u Ribnikaru 1foto FoNet/Velimir Ilić

“Kao roditelj sa zgražavanjem gledam na naslovne strane tabloida u kojima se gotovo svakodnevno piše o tragediji u Ribnikaru. Iako se trudim da ne pratim medije na koje je Savet za štampu imao primedbu, jednostavno ne mogu da ih ne vidim i izbegnem. U izveštavanju, od tragedije do današnjeg dana, bilo je previše senzacionalizma, ali tabloidi su prednjačili i ne prestaju da šire poluinformacije i spekulacije”, ovim rečima je za Danas, pre gotovo mesec dana, Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, ocenio pisanje tabloida.

U međuvremenu, ništa se nije promenilo, počinilac krivičnog dela K. K. ne silazi sa naslovnih strana, a tabloidi su otišli i korak dalje pa nam svakodnevno prenose o čemu ovaj maloletnik, navodno, razmišlja, šta govori, pita, poručuje…

Svi su zajedno obeležili i njegov 14. rođendan, što nikakvog interesa za javnost nema, a deci iz Ribnikara samo vraća traume koje pokušavaju da zaborave i da se koliko toliko vrate u normalne životne tokove i pripreme za narednu školsku godinu.

Takođe, u proteklih mesec dana formiran je Anktentni odbor za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do masovnih pucnjava u Ribnikaru i okolini Mladenovca, ali je on naprasno ukinut pod obrazloženjem da može da naškodi istrazi.

Očigledno da “stručnjaci” koji su doneli takvu odluku smatraju da svakodnevna pisanja o K. K. ne mogu da ugroze istragu i sudski postupak, iako se tu mogu pročitati i navodi o tome šta je maloletnik rekao o povodu za pucnjavu, odnosu sa ocem, učenju gađanja iz vatrenog oružja…

Profesor dr Slobodan Cvejić, potpredsednik Srbija centra, kaže za Danas da mučna i anticivilizacijska zloupotreba maloletnog K. K. za povećanje tiraža tabloidne štampe, ukazuje zašto su zahtevi protesta protiv nasilja opravdani i zašto je trebalo omogućiti rad Anketnog odbora Narodne Skupštine posvećenog okolnostima koje su dovele do tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“, 3. maja.

– U nekom normalnom društvu ne bi ni bilo potrebno da se mediji obuzdavaju zakonima ili nekim institucionalnim mehanizmom, jednostavno bi svi shvatili kako da se odnose prema verovatno najvećoj nacionalnoj tragediji koja se dogodila u poslednjih 20 godina.

– Ali, u Srbiji moralno kastrirane vlasnike i urednike tabloida ni zakoni ni nadležne institucije ne mogu da spreče da gaze dostojanstvo građana i uvlače ih u svoj neljudski glib. Šta može da se uradi da bi se zaustavilo ovakvo izveštavanje? Baš zato što se pomenuti tabloidi oglušuju o pozive udruženja novinara i Saveta za štampu da prestanu sa manipulativnim izveštavanjem o životu maloletnog ubice i njegove porodice, a tužilaštvo ne prepoznaje elemente ugoržavanja javnog reda i mira, zloupotrebe dece ili neke druge osnove za pokretanje postupka protiv vlasnika i urednika, građani su pokrenuli proteste u brojnim gradovima Srbije – ukazuje Cvejić.

On dodaje da kako stoje stvari, ni protesti neće dovesti do promene u ovakvom ponašanju.

– Mnogo smo potonuli kao ljudi, društvo, narod. Jedino izborni poraz režima koji štiti i obnavlja se na ovakvim medijima i sprovođenje lustracije na svim nivoima može doneti neku pozitivnu promenu. Moralni oporavak i vraćanje poverenja u institucije će trajati dugo i treba ga voditi organizovano i temeljno – poručuje Cvejić.

Komisija za žalbe Saveta za štampu je početkom meseca odlučila da je više medija prekršilo Kodeks novinara Srbije, najviše pisanjem o dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji.

Među medijima koji su po različitim osnovama prekršili Kodeks su Informer, Večernje novosti, Alo, Kurir, Blic, Starčevačke novine, kao i portali Glas javnosti, Blic, Informer, Alo i Nova.

Marinika Tepić, predsednica Anketnog odbora koji je ukinut, napisala je na svom Tviter nalogu da su tabloidi od režima dobili minimum 50.000 evra iz budžeta i to nakon dve tragedije masovnih ubistava 3. i 4. maja, “koji svakodnevno na naslovnicama grade kult ubice”.

Ona je navela da joj je ministar informisanja odgovorio “da je to sve ok, jer su “stručnjaci” tako odlučili”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari