Muftija Dudić ponovo vrhovni poglavar IZ u Srbiji 1Foto: Islamska zajednica u Srbiji

Muftija Mevlud Dudić danas je ponovo izabran za predsednika Islamske zajednice (IZ) u Srbiji.

Od 120 članova Sabora, izbornoj sednici je prisustvovalo 98.

Protivkandidati muftiji Dudiću bili su dosadašnji zamenik predsednika Mešihata muftija Rešad Plojović, koji je svoju kandidaturu povukao pre početka glasanja i preševski muftija Ragmi Destani.

Muftija Dudić je za treći, uzastopni mandat, dobio 91 glas, a sedam sabornika je glasalo za muftiju Destanija.

Novi-stari predsednik Mešihata ocenio je da je „IZ jedna i jedinstvena“.

– Bila je autonomna u donošenju svojih odluka i takva će ostati. Ustrajaćemo i dalje da svi njeni pripadnici žive u islamskim normama, a to se oslikava u činjenju dobra i odvraćanju od zla – rekao je muftija Dudić.

Poručio je da je „delovanje mimo sistema Islamske zajednice veoma loše i štetno, pa ćemo učiniti sve da se i preostali džemati, koji su 2007. godine pokušali neuspeli puč, vrate u sistem jedinstvene i legitimne IZ“.

Istakao je da muslimani i IZ uspešno deluju zahvaljujući instituciji vakufa, trajnog dobra koje treba da se čuva i unapređuje novim uvakufljenjima.

U uspehe ubrojani su i zaštita kulturne baštine na ovim prostorima, ali i skoro sve obnovljene džamije.

Želja, u narednom periodu, je da IZ postane ključni partner državi u procesu pomirenja naroda na Balkanu, ali i da doprinese napretku države i ravnopravnosti svih građana u njoj.

Muftija Dudić se na funkciji vrhovnog poglavara IZ u Srbiji nalazi od januara 2014. godine i na tom mestu je zamenio muftiju Muamera Zukorlića, koji se opredelio za politiku.

Sandžak je Mešihat IZ, sa sedištem u Novom Pazaru, dobio pre tri decenije.

Na Objediniteljskom saboru, u martu 2007. godine, stvorena je jedinstvena IZ u Srbiji, kao autonomna jedinica IZ BiH i za vrhovnog poglavara priznaje bosansko-hercegovačkog reisu-l-ulemu.

Od početka formiranja Mešihata IZ Sandžaka i u Srbiji do 2014. godine, na čelu je bio muftija Zukorlić, koji je pod okriljem IZ stvorio versko-obrazovno-verski sistem.

Do raskola u IZ u Srbiji došlo je u oktobru 2007. godine i od tada deluju dve IZ koje se međusobno ne priznaju.

IZ Srbije je samostalna i ima svog reisu-l-ulemu. U toj zajednici muslimana došlo je do raskola, i od minulog oktobra, ima dvojicu reisu-l-ulema sa sedištima u Beogradu i Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari