MUP demantuje navode o kineskim policijskim stanicama u Srbiji: Ove neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalja 1Foto: mup.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem navodnom postojanju izveštavaju pojedini mediji i naglašava da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine, saošteno je danas iz MUP-a.

„Ističemo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine“, naveli su oni.

Kako su dodali, po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

„Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalja Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila visokom nivou i još jednom apelujemo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa Ministarstvom unutrašnjih poslova“, ukazali su iz MUP-a.

Oni su podsetili da na osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola šest kineskih policijskih službenika 2019. godine bilo deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

„Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika MJB NR Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Republike Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Republike Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje. Značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a R. Srbije i MJB NR Kine ogleda se u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilj održavanje javnog reda i mira i obezbeđivanje sigurnosti građana dveju zemalja, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici, što je i doprinelo postizanju višeg stepena bezbednosti građana i zajednica, kao i jačanju poverenja građana u rad policije“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari