"MUP do daljeg da obustavi uvođenje sistema za pametan video nadzor" 1Foto: Pixabay / ilustracija

Uvođenje pametnog video nadzora, sa hiljadama kamera u javnom prostoru i softverom za prepoznavanje lica, uz protivrečne izjave funkcionera i uskraćivanje informacija, izazvalo je opravdanu zabrinutost u javnosti.

Od najave novog sistema, organizacije građanskog društva su nastojale da prate usklađenost procedura za Ustavom Srbije i važećim zakonima, uprkos netransparetnosti čitavog procesa od strane nadležnih institucija.

Jedan od značajnih segmenata zakonite procedure jeste i izrada procene uticaja novog sistema nadzora na prava građana. SHARE Fondacija, Partneri za demokratske promene Srbija i Beogradski centar za bezbednosnu politiku konačno su dobili ovaj dokument posrednim putem, od Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Organizacije su izradile i objavile detaljnu analizu Procene uticaja obrade na zaštitu podataka o ličnosti korišćenjem sistema video nadzora Ministarstva unutrašnjih poslova. Zajednički zaključak analize glasi da Procena uticaja MUP-a ne ispunjava ni formalne ni materijalne uslove propisane zakonom. Shodno tome, Ministarstvo unutrašnjih poslova bi trebalo da do daljeg obustavi uvođenje sistema za pametan video nadzor.

Kako ističu u SHARE Fondaciji, procena uticaja ne ispunjava minimum propisanih zakonskih elemenata: metodologija izrade i struktura Procene uticaja nisu usaglašeni sa zahtevima zakona; ne postoji sveobuhvatan opis predviđenih radnji obrade ličnih podataka; nisu procenjeni rizici po prava i slobode građana; nisu opisane mere koje se nameravaju preduzeti u odnosu na postojanje rizika; delimično su opisane tehničke, organizacione i kadrovske mere u cilju zaštite ličnih podataka.

Sporan je pravni osnov za masovno korišćenje sistema pametnog video nadzora, dok su pozitivni efektina smanjenje kriminaliteta izneti u Proceni uticaja precenjeniusled činjenice da su relevantna istraživanja i uporedna praksa korišćeni selektivno.

Takođe, Procenom uticaja nije utvrđeno da jeupotreba pametnog video nadzora neophodna zarad javne bezbednosti, niti da je upotreba ovako invazivne tehnologije proporcionalna, imajući u vidu rizike po prava i slobode građana.

Procena uticaja sadrži primere zemalja koje se umnogome oslanjaju na video nadzor, ali se zanemaruje rastući trend zabraneili ograničavanjaovakvih sistema u svetu, zbog prepoznatih rizika.

Organizacije pozivaju MUP da do daljeg obustavi uvođenje sistema za pametan video nadzor, te naglašavaju potrebu da se sprovede široka javna rasprava o potrebama, efektima i mogućim posledicama uvođenja ovakvog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari