MUP Kosova: Centri za registraciju vozila u opštinama na severu Kosova radiće i u subotu 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova (MUP) je danas saopštilo da će „zbog mnogobrojnih zahteva građana“ i sutra, u subootu, raditi centri za registraciju vozila u četiri opštine na severu Kosova.

MUP Kosova „poziva sve građane srpske zajednice da iskoriste mogućnost registracije automobila sa registarskim tablicama RKS, koristeći finansijske pogodnosti prema odluci Vlade“.

Oslobođeni su plaćanja carinske takse, administrativne takse u Centru za registraciju vozila, naknade za registarske tablice i naknade za opremu za potvrdu o registraciji vozila.

Ranije je saopšteno da se motorno vozilo može registrovati u bilo kojem registracionom centru, bez obzira gde vlasnici žive.

Vlada Kosova je 30. oktobra donela odluku o produženju roka do 1. decembra za preregistraciju vozila sa srpskim „nelegalnim registarskim oznakama“ – akronimima naziva gradova na Kosovu.

„Pozivamo sve naše građane koji poseduju vozila opremljena nelegalnim registarskim oznakama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, GJ ili ĐA, da registruju svoja vozila sa RKS registarskim oznakama i zajedno uspešno završavamo ovaj proces“, navodi se u saopštenju MUP-a Kosova koje građane poziva da svoja pitanja o tome pošalju na „[email protected]“.

Pitanje promena registarskih tablica koje Srbija izdaje za kosovske gradove, izazvalo je niz kriza u poslednje dve godine, kao i odlazak Srba iz kosovskih institucija na severu u novembru 2022. godine.

Po nekim procenama, do oktobra 2022. godine u opštinama na severu Kosova bilo je oko 10.000 vozila sa registarskim oznakama KM i drugih gradova sa Kosova.

Samo tokom protekla dva dana u opštinama na severu je RKS tablicama je registrovano oko 300 vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari