Kosovska policija pravi stanicu u Zubinom Potoku, postavljen natpis i zastave 1Foto: RTK (arhiva)

Na kontejnerima postavljenim na mestu stanice policije u Zubinom Potoku istakunte su policijska i zastava plavo-žute boje koja simbolizuje „kosovsku državnost“, a okačena je i tabla sa natpisom da se radi o službenom objektu, piše RTS.

Obustavljanjem gradnje zgrade policijske stanice zbog protesta građana, policija međutim nije odustala od lokacije službenog objekta, zbog koje su žitelji te sredine protestovali jer se nalazi u blizini Osnovne škole u kojoj nastavu pohađaju srpska deca.

Policija je na kontejnerima postavila vrata i prozore, nastavivši sa uređenjem prilaza.

U novim okolnostima a one traju godinu dana, u kojima Srba na severu Kosova nema u policiji, žitelji Zubinog Potoka ističu da su zabrinuti zbog novog koncentrisanja monoetničkog, albanskog sastava policije.

I u školi su iznenađeni radovima i planom da policija bude blizu škole.

„To zemljište je u državnom vlasništvu, a škola je korisnik tog zemljišta, tako da ako nešto treba da se radi, škola bi trebalo da bude obaveštena. Za nas nije sporno da se tu gradi bilo kakav objekat ako je to odluka nadležnih organa, ali smatramo da nije ni vreme ni mesto da se to radi sad kada je situacija napeta“, kaže Aleksandar Lazarević, direktor Osnovne škole „Jovan Cvijić“.

Uprava škole je angažovala advokate kako bi se pronašlo pravno rešenje novonastale situacije.

Iz policije tvrde da poštuju postupak izgradnje objekta.

Srbi sa KiM osporavaju odluku o gradnji stanice

Dvadeset trećeg oktobra dobili su građevinsku dozvolu za izgradnju prema Memorandumu o razumevanju potpisanom 10. decembra 2021. između policije i Agencije za civilnu registraciju.

Politički predstavnici Srba na severu tvrde da režim u Prištini iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice.

Građanski aktivisti u Zubinom Potoku ističu da sve i da nekakva odluka rukovodstva opštine Zubin Potok postoji, nije vreme za gradnju nove stanice jer su se okolnosti u bezbednosnom smislu drastično promenile.

„Naravno, okolnosti su bile drugačije kad je sama odluka donesena i u to vreme su u kosovskoj policiji bili prisutni Srbi i nije bila monoetnička dok je sad apsolutno drugačije i još su prisutne specijalne jedinice koje dodatno uznemiravaju narod i naše učenike koji pohađaju školu“, kaže Milija Biševac iz Građanske inicijative za Zubin Potok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari