Ponoš: Vučić prihvata "de fakto" priznanje, a za "de jure" neka pojure nekog drugog 1foto FoNet Milica Vučković

Lider stranke Srbija centar (Srce) Zdravko Ponoš rekao je večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu prihvatio sve što je od njega traženo, „uz uslov da ne potpiše na istom papiru zajedno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem“.

To znači da Vučić prihvata „de fakto“ priznanje, a za „de jure“ neka pojure nekog drugog, izjavio je Ponoš Televiziji Nova S.

Ponoš je konstatovao da su mogući različiti modaliteti, kao što su Vučićevo „javno zaklinjanje“ da će sve poštovati iako nije potpisao ili da potpišu na separatnim papirima sa Evropskom unijom on i Kurti.

Prvu varijantu je već primenio u Briselu i Ohridu, a drugu je uvežbao na hoklici potpisujući Vašingtonski sporazum. Sve glumeći da poštuje Ustav, rekao je Ponoš.

On je ocenio da su Vučić i Kurti kao „jin i jang“ kosovske nesreće.

Kao da su se svećom tražili dok se nisu našli i pali u zagrljaj jedan drugome. Jedan bi da potpiše, drugi neće, a obojica izvrdavaju implementaciju. To se odnosi i na Statut o zajednici srpskih opština. Kurti je spasao Vučića, jer je pokušavao da ga ponizi insistiranjem da ipak ceremonijalno potpiše taj papir, iako je znao da ne sme, izjavio je Ponoš.

Prema njegovim rečima, Vučić će se truditi da u naredne dve nedelje napravi neke konstruktivne korake, jer mu je više stalo da se nešto „porodi iz tog bizarnog odnosa“.

Od tih koraka Srbija neće imati koristi, poručio je Ponoš, saopštilo je Srce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari