Generalnom direktoru Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu Velimiru Radosavljeviću, koji je juče uhapšen, određen je pritvor zbog sumnje da štetio to preduzeće za 207,4 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Kako je navedeno, osumnjičeni je sa mađarskom niskotarifnom aviokompanijom Vizer januara 2010. godine zaključio memorandum o razumevanju kojim joj je odobrio korišćenje aerodromskih usluga ispod cene, uključujući i popust od 20 odsto na putničku taksu, iako takve pogodnosti nisu mogle da budu odobrene nijednoj kompaniji. „Ovi povoljni uslovi korišćenja aerodromskih usluga uvedeni su kao mogućnost zaključkom Vlade Srbije i smernicama razvoja vazduhoplovnog tržišta kroz stimulacije u plaćanju aerodromskih naknada u Srbiji tek 30. decembra 2013. godine i to uz ispunjavanje konkretnih kriterijuma, koje Vizer nije ispunjavao“, saopštio je MUP. Dodaje se da je Vizer koristio usluge Beogradskog aerodroma po nižoj ceni već od 12. juna 2010. godine na osnovu memoranduma, a da je tek 25. marta 2011. godine zaključen ugovor o pružanju aerodromskih usluga kojim je taj dokument ozvaničen i omogućio je mađarskoj kompaniji popuste po svim osnovama na aerodromske usluge i putničku taksu. Korišćenjem aerodromskih usluga po nižim cenama Vizer je stekao dobit od 204,4 miliona dinara, saopštio je MUP.

Mađarska niskotarifna aviokompanija Vizer odbacila je navode da je njen ugovor sklopljen sa Aerodromom „Nikola Tesla“ u Beogradu na bilo koji način nepropisan. Kako je navedeno u saopštenju te kompanije, osumnjičeni Radosavljević je sa Vizerom januara 2010. godine zaključio memorandum o razumevanju kojim joj je odobrio korišćenje aerodromskih usluga ispod cene, uključujući i popust od 20 odsto na putničku taksu, iako takve pogodnosti nisu mogle da budu odobrene nijednoj kompaniji. „Vizer odbacuje svaki nagoveštaj nepropisnosti u vezi sa autentičnim komercijalnim ugovorom sklopljenim između Beogradskog aerodroma i Vizera“, navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Vizera Danjel de Karvaljo. U saopštenju se navodi da je broj Vizerovih putnika na Beogradskom aerodromu povećan za preko 800 odsto u periodu između 2010. i 2013. dok je ukupni saobraćaj na aerodromu porastao za 31 odsto, što znači, kako je istaknuto, da je Vizer generator rasta broja putnika. Vizer takođe navodi da „ova nezdrava opsesija sa netačnim navodima oko ugovora Vizera sa Beogradskim aerodromom dolazi u zgodno vreme kada je pod lupom sporazum sa Etihadom“.

Vizer: Davanje privilegija Etihadu

Vizer navodi da se sve „poklapa i sa trenutkom kada je srpska Komisija za državnu pomoć otkrila da će Etihad/Er Srbija uživati netransparentnu šemu podsticaja skrojenu da zaštiti poslovni model Etihada/Er Srbije, usmeren na transfer putnike, tako što će se smanjiti aerodromska taksa do 100 odsto, i time dozvoliti ovoj visokotarifnoj kompaniji da radi sa takoreći nultom aerodromskom taksom u Beogradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari