MUP: Sestra Nine Stojaković legitimisana, policijski službenik sačinio službenu belešku 1Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da ne želi dodatno da povredi L.C, jer je, kako kažu, policija tu da joj pomogne i podrži je, ali ponavljaju da moraju ponovo da reaguju na navode njene sestre Nine Stojaković, koja je u medijima još jednom iznela lažne tvrdnje o nepostupanju policije u ovom slučaju.

Kako navode, oolicija u cilju zaštite žrtava ne može i neće da izveštava javnost o pojedinostima slučaja nasilja.

Oni dodaju da zbog žrtava nasilja, koje treba osnažiti da se obrate nadležnim organima od kojih će dobiti zaštitu i podršku, prinuđeni su, onima koji svojim istupima u javnosti manipulišu i iznose neistine, koji neće da razumeju, da ponovo objasne.

„Ističemo i ponavljamo da je, i pored toga što L.C. nije podnela prijavu protiv bivšeg partnera i odbila da da službenu belešku o obaveštenju primljenom od građana, policija sačinila izveštaj, u sklopu koga je dostavljena i službena beleška sertifikovanog policijskog službenika, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje. Činjenica je da je 24. decembra L.C. policijskom službeniku sertifikovanom za postupanje po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici rekla da je došla u policiju da se informiše i upozna sa pravnim procedurama kako da prijavi nasilje koje je, kako je rekla, trpela od strane bivšeg emotivnog partnera tokom veze koja je okončana u oktobru, a koje nijednom nije prijavila, što je proverom kroz evidencije i ustanovljeno“, navode iz MUP-a.

Prema njihovim tvrdnjama, policijski službenik je sačinio službenu belešku, što se uvidom u dokumenta koja su dostavljena tužilaštvu može i proveriti, a policija je obavila i procedure vezane za utvrđivanje identiteta L.C.

„Policijski službenik je razgovor sa L. C. obavio u skladu sa svim zakonskim procedurama, upoznao je sa njenim pravima i uputio na način na koji može da prikupi dokumentaciju i podnese prijavu protiv nasilnika. Posavetovana je i da policiji u svakom trenutku može da dostavi lekarsku dokumentaciju na koju se pozivala, a koju tokom razgovara sa policijskim službenikom nije imala kod sebe, kao i da se u slučaju da je bivši partner kontaktira ili uznemirava na bilo koji način, odmah obrati policiji“, saopšteno je.

MUP ističe da žrtve nasilja uživaju punu podršku policije koja je tu da im pomogne i apeluju na žrtve da nasilje uvek prijave, a od njihovih najbližih srodnika i svih koji su upućeni u njihove probleme, očekuju da pruže podršku prvenstveno žrtvi, a zatim i policiji, kako bi nasilnik bio priveden pravdi.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi rat samo sa kriminalnim grupama i kriminalcima koji ugrožavaju bezbednost građana, nikako protiv žrtava koje ćemo uvek podržati i štititi. Zato još jednom molimo medije i političke partije da slučajeve porodičnog nasilja o kojima policija neće i ne može detaljno da izveštava javnost, ne koriste za političke obračune i napade na MUP“, rekli su iz MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari