MUP: Za 12 dana 1.492 požara na otvorenom 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Od početka februara na teritoriji Srbije evidentirana su 1.492 požara na otvorenom prostoru, što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 226, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zbog toga je Sektor za vanredne situacije hitno naložio, preko svojih organizacionih jedinica, stupanje u kontakt sa komandantima štabova za vanredne situacije i inicirao hitne sednice lokalnih štabova, na kojima će članovi biti upoznati sa trenutnom situacijom vezanom za povećanje broja požara na otvorenom, na kojima će se predložiti i pokrenuti sprovođenje mera i aktivnosti za zaštitu života i imovine.

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković precizirao je da će mere podrazumevati obilazak svih naseljenih mesta i upozoravanje stanovništva da poštuju zakonske odredbe o zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru.

On je naveo da je samo tokom vikenda evidentirano je 466 požara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u istom periodu bilo 60.

Milenković je upozorio da se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i zahvataju velike površine, zbog čega predstavljaju realnu opasnost po nastanak veće materijalne štete na građevinskim objektima, objektima infrastrukture i na šumskim kompleksima, ali i realnu opasnost po živote građana.

Na lokalizaciji i likvidaciji požara na otvorenom prostoru samo u toku februara evidentirano je 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila, dodao je on.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, a za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, a za nepoštovanje te odredbe zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari