MUP zabranio roditeljima da podrže decu 1Foto: MUP - Dan policije / Screenshot / Youtube

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije dozvolilo roditeljima, prijateljima i ostaloj publici da prisustvuju polaganju zakletve najmlađim pripadnicima MUP-a tokom proslave Dana policije, saznaje Danas.

Našoj redakciji javili su se ogorčeni roditelji, koji su nam prosledili video snimke kako im policija brani da priđu Palati Srbija gde je održana zakletva.

Ljudi, koji su u Beograd došli iz cele Srbije, nisu dobili nikakvo obaveštenje da neće imati pristup platou ispred Palate Srbija.

Pripadnici policije koji im nisu dozvolili da priđu platou su im rekli da je reč o bezbednosnim razlozima, ali ne i kojim.

List Danas pitao je MUP zašto roditeljima i drugim zainteresovanim licima nije bilo omogućeno da prate zakletvu ispred Palate Srbija na Dan policije, zašto im niko nije rekao da neće moći da prisustvuju i koji su to bezbednosni razlozi u pitanju. Nažalost, odgovor od MUP-a, kao i mnogo puta do sada, nismo dobili.

Podsetimo, svečanosti je prisustvovao čitav državni vrh Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i predstavnici Republike Srpske.

Ostaje nejasno zašto je publici bilo zabranjeno da prisustvuje svelanosti, da li zbog korona virusa ili bezbednosti predsednika države ili je u pitanju nerazumevanje MUP-a.

Jedna od majki čije je dete polagalo zakletvu, ispričala nam je da se ovo dešava prvi put u istoriji Srbije – da niko od publike, pa čak ni roditelji nisu mogli da prisustvuju ovom svečanom činu.

„Roditelji su ostavljeni da stoje na semaforima, 250 metara od platoa, dakle, na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Antifašističke borbe, kao i na raskrsnici sa Španskim borcima. Na našim licima se videla tuga i razočarenje, jer nas niko nije obavestio da ne treba da dolazimo. Tada bismo ostali kod kuće i pratili prenos na televiziji. Roditelji su došli iz svih krajeva Srbije. Isto tako naša deca su bila potpuno zgranuta. Ukoliko pregledate snimke na Jutjubu, videćete da nikoga od publike nije bilo na ulicama, trotoarima, pa čak se ni do ograde nije moglo prići“, ispričala nam je jedna od majki.

Navodno je jedan grupa roditelja dobila mogućnost da priđe ogradi sa strane Eko pumpe, i to tek kada se garnitura ministara i ostalih njihovih saradnika sklonila sa natkrivene bine.

Ono što je takođe važno istaći je da su najmlađi pripadnici MUP-a stajali u stroju na suncu od 9 sati ujutru i da su mnogi padali u nesvest od toplotnog udara, dok je državni vrh bio zaštićen od sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari