MUP: Zaplenjeno 2,7 tona kokaina na brodu u Atlantskom okeanu, u Srbiji uhapšene četiri osobe 1Foto: Uprava carina

U međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u koordinaciji sa Evropolom i više evropskih policija, na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenjeno je 2,7 tona kokaina, dok je u Srbiji sa još trojicom osumnjičenih uhapšen organizator te kriminalne grupe S.K. (70).

Pored S.K, u Srbiji su uhapšeni i članovi te organizovane kriminalne grupe N.S., N.S. i B.K., navodi se u današnjem saopštenju MUP-a.

Istragu o toj organizovanoj kriminalnoj grupi, kriminalistička policija Beograda pokrenula je januara 2022. godine zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina na veliko iz Južne Amerike u EU, a aktivnosti protiv te mreže proširene su na druge svetske policije i koordiniranom istragom koju vodi Evropol, u okviru operativne radne grupe „Balkanski kartel“.

U operaciji koju je, uz koordinaciju Evropola, predvodila Srbija učestvovali su nadležni organi Španije, Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugalije i Slovenije, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu zajedničkog operativnog rada 24. avgusta ove godine uhapšeno je šest osoba, od kojih četiri na teritoriji Srbije, izvršen pretres 15 stanova, zaplenjeno 2,7 tona kokaina, dva vozila visoke klase, skupoceni satovi i više od 550.000 evra, a u sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ta organizovana kriminalna grupa transportovala kokain iz Južne Amerike, da je obezbeđivala jedrilice i da se slanje pošiljki obavljalo uz korišćenje šifrovane platforme za komunikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari