Bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf „zvanično“ je uhapšen u četvrtak uveče, pošto je doveden u vezu s ubistvom nekadašnje premijerke i liderke opozicije Benazir Buto. Pakistanski sud je generalu Mušarafu odredio trodnevni kućni pritvor pod optužbom da nije obezbedio adekvatno obezbeđenje za Buto nakon što se vratila iz izgnanstva. Mušaraf odbacuje sve optužbe kao „politički motivisane“. Njegova vlada je krivicu za ubistvo bivše liderke opozicije i premijerke u Ravalpindiju 2007. svaljivala na talibane.


Mušaraf se već nalazi u dvonedeljnom kućnom pritvoru zbog otpuštanja sudija 2007, kada je uveo i vanredno stanje, a na teret mu se stavlja i ubistvo balučistanskog vođe pobunjenika 2006. Ta odredba o kućnom pritvoru ističe početkom maja zajedno s najnovijom naredbom suda.

Bivši vojni lider i predsednik Pakistana vratio se u zemlju nakon dobrovoljnog četvorogodišnjeg izgnanstva u nadi da će moći sledećeg meseca da predstavlja svoju stranku na izborima. Međutim, njegov zahtev za kandidaturu je odbijen. Mušaraf je na vlast došao 1999, a napustio je 2008, kada je poražen na izborima. Od tada je živeo u dobrovoljnom izgnanstvu u Dubaiju i Londonu, gde je prema nekim navodima od predavanja zaradio stotine hiljada dolara. Povratkom u zemlju ugrozio je i svoj život, budući da su pakistanski talibani zapretili da će ga ubiti.

U izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2010. se navodi da je smrt Benazir Buto mogla da se spreči da je Mušarafova vlada obezbedila bolju zaštitu nekadašnje premijerke. Mušarafovi tadašnji saradnici su, međutim, odbacili taj izveštaj kao „gomilu laži“.

Benazir Buto je kćerka nekadašnjeg pakistanskog premijera Zulfikara Alija Buta, koji je srušen vojnim pučem i pogubljen 1977. Motiv da se otisne političkim vodama možda treba tražiti u njenoj želji da osveti smrt oca i oslobodi zemlju od diktature generala Zije ul Haka. Zbog protivljenja režimu, u više navrata je sa svoja dva brata bila u zatvoru. U premijersku fotelju prvi put je sela 1988, nakon smrti Zije i prvih demokratskih izbora, kao najmlađa i prva žena premijer u islamskom svetu. Tokom tog mandata (1988-1990.) do izražaja je dolazila njena mladost i harizma, te joj je popularnost stalno rasla. Međutim, njen drugi premijerski mandat (1993-1996.) zasenile su optužbe za korupciju i loše vladanje. Analitičari ocenjuju da je za politički sunovrat Benazir Buto zapravo krivac bio njen suprug i sadašnji pakistanski predsednik Asif Zardari, s kojim je bila u braku od 1987. Zardariju se na teret stavlja krađa miliona dolara iz državnih fondova.

Buto je tokom izgnanstva živela sa svoje troje dece u Londonu i Dubaiju. Kao veoma obrazovana žena koja se školovala na Harvardu, potom i na Oksfordu, gde je diplomirala na odseku za filozofiju, politiku i ekonomiju i pohađala kurs za međunarodno pravo i diplomatiju, držala je predavanja na univerzitetima po evropskim prestonicama i sastajala se s državnim zvaničnicima. Autorka je nekoliko knjiga, a najznačajnije su „Kćerka Istoka“ i „Perspektive spoljne politike“.

Tužbu pokrenuo sin bivše premijerke

Islamabad – Tužbu protiv Perveza Mušarafa za ubistvo Benazir Buto pokrenuo je Bilaval Buto Zardari, sin nekadašnje premijerke i sadašnjeg pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija. Bilaval tvrdi da je naređenje za ubistvo njegove majke izdala Al Kaida, da su izvršioci talibani, a da je Mušaraf olakšao njihove namere tako što je sabotirao njeno obezbeđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari