Muškarac ubio ženu i dete ispred Centra za socijalni rad 1Foto: N1

Na parkingu Centra za socijalni rad u Miška Kranjca 12 u Beogradu, danas je M.N. (1974) nožem usmrtio bivšu ženu M.Đ (1979) i četvorogodišnje dete.

Dete je nakon uboda nožem bilo teško povređeno ali lekari nisu uspeli da se izbore za njegov život.

Kako su saopštili iz Vojnomedicinske akademije troje povređenih iz Centra za socijalni rad u opštini Rakovica primljeni su danas na kliničko lečenje i nisu životno ugroženi. Povređene su obišli zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević.

Pacijentkinja sa lakšim telesnim povredama nakon lekarskog zbrinjavanja otpuštena je na kućno lečenje, dok je kod drugo dvoje pacijenata sa teškim povredama bilo neophodno hirurško zbrinjavanje. Pacijenti su dobro i nalaze se van životne opasnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je muškarac koji je ubio suprugu i dete osuđivan za krivična dela u vezi sa oružjem i razbojništvom. Stefanović je izjavio da su supružnici bili u brakorazvodnoj parnici, da se tragedija dogodila kada je otac vraćao dete, dodeljeno na viđanje, u Centar za socijalni rad, dok je ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević naveo da je dao nalog da inspekcija ispita da li je bilo propusta u radu socijalne službe.

Stefanović je izjavio da će tražiti najoštriju kaznu za počinioca i najavio da će država odmah preduzeti mere kako bi smanjila rizik od ovakvih nesreća.

Stefanović je nakon hitnog sastanka sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i ministrom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoranom Đorđevićem, istakao da će se u najskorije vreme u blizini centara za socijalni rad povećati broj policijskih patrola, kao i da će u tim ustanovama biti povećan broj radnika fizičko – tehničkog obezbeđenja i broj zaposlenih.

Prema njegovim rečima, u skladu sa zakonom, biće pooštreni uslovi koje neko treba da ispuni kako bi viđao dete u Centru za socijalni rad.

„Razmotriće se donošenje neke vrste propisa, prema kome će osoba koja ima pravo na viđanje deteta morati da prođe određene komisije, čiji bi zadatak bio da utvrde i procene podobnost te osobe i način na koji će se viđanje organizovati“, rekao je ministar policije.

Stefanović je istakao i da će se odmah raditi na boljoj koordinaciji sudova i centara za socijalni rad i blagovremenom obaveštavanju policije o susretima u kojima postoji visok rizik od nasilja. Koordinacija i dobro obaveštavanje, kako je naveo, od presudnog je značaja u svakoj situaciji u kojoj postoji sumnja da do ovakve vrste nasilja može doći.

„Najoštrije osuđujemo ovaj monstruozni zločin i tražimo najtežu kaznu za počinioca. Ne postoji drugi način da Srbija pošalje jasnu poruku svim nasilnicima, osim da ovakve ljude kažnjava najoštrije moguće. Svi nadležni državni organi, a, verujem, i naše društvo smoći će snage da pokaže da nećemo biti poraženi u ovoj borbi protiv ove vrste nasilja, da žene i deca u našoj zemlji moraju da budu zaštićeni i da ne smeju da budu žrtve“, zaključio je Stefanović.

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti usvojena odluka o formiranju Savet za sprečavanje nasilja u porodici, čiji će članovi pored nje, biti ministri Stefanović i Đorđević, ali i ostali organi koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici.

„Cilj saveta biće da se preduzmu odgovarajuće mere kako bi se sprovela bolja koordinacija svih organa koji postupaju i primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i da se blagovremeno isprave njegovi nedostaci, ukoliko se pokažu u praksi“, rekla je ministarka pravde.

Muškarac ubio ženu i dete ispred Centra za socijalni rad 2

Načelnik Komunalne policije grada Beograda Nikola Ristić izjavio je za Beoinfo da su pripadnici komunalne policije sprečili veću tragediju.

On je precizirao da je oko 15. 30 časova patrola komunalane policije, u redovnom obilasku terena kod Opštine Rakovica, uočila mlađe muško lice koje napada građane oštrim predmetom, za  koji se kasnije ispostavilo da je nož. Patrola je, kako je naveo, fizičkom silom i sredsvom za vezivanje lišila slobode navedeno lice, za koje se ispostavilo da je ranije u Centru za socijalni rad opštine Rakovica napao ženu i dete, kao i još tri osobe.

Teže i lakše su povređene još tri osobe koje su, najverovatnije radnici  Centra za socijalni rad opštine Rakovica, koji su pokušali da spreče tragediju, istakao je Ristić.  

On je dodao da je napadača preuzela Policija opštine Rakovica, Policijske uprave za Grad Beograd, kao i da komunalni policajci nisu povređeni, osim jednog koji ima lakšu povredu od noža.

Prošle nedelje muškarac M. L. je ubio bivšu suprugu tupim predmetom u Centru za socijalni rad Novi Beograd i to pred njihovom decom. Nakon bekstva, on se bacio pod voz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari