Događaji iz Pariza kao i nedavna opsežna antiteroristička akcija u Belgiji, ali i drugim delovima Evrope, bili su glavna tema na jučerašnjem ministarskom sastanku u Briselu.

Šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini pozvala je na formiranje saveza za borbu protiv terorizma, uključujući i muslimanske narode. „Moramo ojačati našu saradnju najpre sa arapskim zemljama, a potom međusobno unutar EU. Moramo deliti veći broj informacija i znatno više sarađivati“. Jučerašnjem skupu 28 šefova diplomatija zemalja EU prisustvovao je i generalni sekretar Arapske lige Nabil al Arabi.

Postignuta je saglasnost da je neophodna šira saradnja u borbi protiv pretnji koju predstavljaju „strani borci povratnici“. Iako nije doneta konkretna odluka, u Briselu je vođena rasprava o nizu raspoloživih opcija, dok se EU priprema za specijalni samit 12. februara, koji će biti posvećen borbi protiv terorizma, navode diplomatski izvori iz Brisela na koje se poziva agencija AP. U tom kontekstu, biće praćena situacija u Libiji – „poluzaboravljena kriza koja je sve gora“, naveo je jedan diplomata EU.

Ministar spoljnih poslova Britanije Filip Hamond ponovio je poziv Mogerinijeve rekavši da „muslimanske zemlje su te koje su pretrpele najveći teret terorizma te da bi trebalo da budu u prvim redovima saradnje“. „Moramo sa njima blisko sarađivati kako bi zaštitili i sebe i njih“, kazao je Hamond.

U međuvremenu, čečenski region Rusije juče je bio „na nogama“ u znak protesta zbog karikatura objavljenih u francuskom satiričnom magazinu Šarli ebdo, koji je pre dve nedelje bio meta terorističkih napada.

Oko 800.000 ljudi, prema izveštajima, okupljenih u ovom uglavnom muslimanskom regionu nazvali su karikature vulgarnim i nemoralnim. Noseći parole na kojima je pisalo „Dalje ruke od proroka Muhameda“, muškarci odeveni u tradicionalnu čečensku nošnju, žene i deca uzvikivali su uglas „Alahu Akbar“ (Bog je veliki) šetajući kroz glavnu ulicu u Groznom obnovljenu nakon dva separatistička rata.

„Pokrenuli smo odlučujući protest protiv vulgarnosti, nemoralnosti i nedostatka kulture i besramnosti onih koji su nacrtali karikature proroka Muhameda“, napisao je u onlajn formi čečenski lider Ramzan Kadirov neposredno uoči skupa. „Javno upozoravamo da nećemo tolerisati slične akcije“. Kadirov, koji ima zaleđinu Kremlja, protivi se pobunjenicima čiji je cilj izgradnja Islamske države na većinski muslimanskom Severnom Kavkazu.

Masovno okupljanje iskorišćeno je, ocena je stručnjaka, u cilju promocije odanosti Kadirova Moskvi. Pojedini na jučerašnjim protestima u Groznom, prenosi AP, tvrde da su bili primorani da prisustvuju.

Takozvani „anti-Šarli“ protesti održani su i juče, treći dan zaredom u Avganistanu.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus izrazio je nadu da će napadi terorista podstaći EP da omogući uvođenje evropskog registra putnika koji je za sada blokiran u Evropskom parlamentu.

Austrija jača bezbednost

Beč – Nedavni teroristički napadi u Francuskoj podstakli su i vladu Austrije da preispita svoje mehanizme u borbi protiv terorizma. Stoga će današnju sednicu vlade obeležiti rasprava o novom paketu bezbednosnih mera ove zemlje, prenosi AP. Kako je istakla ministarka unutrašnjih poslova Johana Miki Lajtner, novi paket bezbednosnih mera biće skup, čak „trocifreno milionski“, a polovina sume biće izdvojena za nabavku dodatne opreme (šlemove, oklopna vozila, zaštitna odela) i resurse (informacione stručnjake), piše Telegraf. Najzanimljivije u predlogu novih mera je oduzimanje pasoša džihadistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari