policijaFoto: Ana Milošević/Danas

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je preduzelo mere radi utvrđivanja činjenica u vezi sa snimkom objavljenim u medijima na kome se vidi prekomerna upotreba sile nad migrantima u prihvatnom centru u Somboru.

Televizja N1 je večeras navela da je to odgovor MUP-a Srbije na video snimak koji je objavilo udruženje „MVI“ (Medical Volunteers International Serbia) na Instagramu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Medical Volunteers International Serbia (@mvi_serbia)

„Sektor unutrašnje kontrole MUP-a preduzeo je mere radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa snimkom objavljenim u medijima i prema odgovornim policijskim službenicima preduzeće sve zakonom predviđene mere“, naveo je MUP Srbije.

Na isti način, MUP će se baviti i sličnim događajem iz Malog Zvornika čiji snimak je, takođe, objavljen u medijima, prenela tv N1.

Komesarijat za izbeglice i migracije je saopštio da će proveriti sve informacije i negirao da se u Somboru nalaze maloletnici, kako su to preneli pojedini mediji.

I nevladine organizacije su se, kako je navela ta televija, oglasile povodom snimka, te kazale „da su to izolovani slučajevi“.

„Snimci sa društvenih mreža koje su kasnije mediji preneli mogu ukazivati da je u ovim slučajevima korišćena prekomerna upotreba sile“, kazao je predstavnik Beogradskog centra za ljudska prava Petar Vidosavljević.

Prema njegovim rečima, biće zanimljivo pratiti kako će dalje postupati Sektor unutrašnje kontrole.

Rekao je da do sada nisu primetili da je u Srbiji uspostavljeno sistemsko nasilje ovog tipa, „kao u nekim susednim državama“, ali je, kako je napomenuo, bilo zabrinjavajućih pojedinačnih slučajeva i ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari