N1 traži reakciju države zbog seksističkih napada na novinarku 1Foto: N1

Televizija N1 je pozvala danas Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i njegovu predsednicu ministarku Zoranu Mihajlović, premijerku Anu Brnabić, kao i pravosudne organe da odmah, bez odlaganja, osude i zaustave napade na novinarku Žaklinu Tatalović i da u javni prostor Srbije unesu minimum pristojnosti i rodne ravnopravnosti.

Kako se navodi na sajtu ove televizije N1 će se obratiti i svim međunarodnim medijskim i drugim organizacijama kako bi zaštitio integritet svojih novinara i novinarki i zaustavio divljačke seksističke napade.

“Provladini mediji u Srbiji nastavljaju specijalni rat protiv novinara i novinarki N1. Čine sve da diskredituju N1, naše novinare i novinarke.

Jedan od modela tog specijalnog rata je da preko web sajtova, posebno kreiranih u tu svrhu, u najgorem udbaškom maniru, kombinuju fotografije naših novinara i novinarki sa njihovih društvenih naloga iz različitih faza života, sa podmetnutim fotografijama i obrađuju ih tako kako se stvori kontekst nedoličnosti.

Nova strategija je da, na zvaničnim konferencijama za medije predsednika države, na nezapamćen i besraman način, fotografišu novinarke N1, tako da bi se kreirala slika koja bi ih ljudski ponizila i koja, kao krajnji cilj ima da probudi najgore seksističke predrasude, navode u N1”.

Dok na nacionalnim televizijskim stanicama, uz nedvosmislenu saglasnost države, u rijaliti programima i u vreme korona virusa, pred očima miliona, bez ikakvih konsekvenci vladaju scene besprizornog prostakluka, seksističkog i svakog drugog nasilja, provladini mediji čine sve da kompromituju novinare i novinarke N1.

Poslednji primer je kontinuirano i višenedeljno vređanje novinarke N1 Žakline Tatalović od strane urednika i vlasnika tabloida Informer, Dragana Vučićevića, na njegovom nalogu društvene mreže Twitter.

Divlje, neotesano i seksističko iživljavanje ovog čoveka, upereno protiv novinarke Žakline Tatalović, očigledno se događa uz prećutnu saglasnost države, zaključuju u N1.

Večeras se oglasila i Zorana Mihajlović koja je pozvala sve žene, „bilo da su novinarke, političarke, košarkašice, profesorke, lekarke“, da prijave nasilje.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je tvitove urednika „Informera“ Dragana J. Vučićevića o novinarki Žaklini Tatalović i ocenila da predstavljaju „seksizam nedopustiv u javnoj komunikaciji“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) uputilo je danas javni zahtev vlasniku i glavnom uredniku lista Informer Draganu J.Vučićević da s Tvitera ukloni fotografiju novinarke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari