Na bosanskom Sandžak, na srpskom Raška oblast 1Foto: bnv.org.rs

Ni posle desetak dana nije najjasnije kakav je dogovor postignut između predstavnika Ministarstva prosvete, Zavoda za udžbenike i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) o štampanju nedostajućih udžbenika na bosanskom jeziku.

BNV je saopštilo da je postignut „dogovor o svim pojmovima koji određuju nacionalni i kulturni identitet Bošnjaka, uključujući i termin Sandžak, kao i o njihovom korištenju u rukopisima udžbenika na bosanskom jeziku“ i da je ministar prosvete preuzeo obavezu da o ovome obavesti Vladu Srbije, „koja treba da da zeleno svetlo“. Nacionalni savet Bošnjaka pozvao se na Memorandum i aneks tog dokumenta o izdavanju nedostajućih udžbenika i dodataka na bosanskom jeziku, koji su potpisali Ministarstvo prosvete, Zavod za udžbenike i BNV.

Istog dana oglasilo se i Ministarstvo prosvete i saopštilo da se ministar Mladen Šarčević sastao sa predstavnicima BNV „kako bi se za novu školsku godinu obezbedili nedostajući udžbenici na bosanskom jeziku i rešili sporni termini u udžbenicima“ i da je rešenje pronađeno u dogovoru da se sporni termini rešavaju uz pomoć viših instanci – Skupštine i Vlade Srbije.

Naknadno je potpredsednik BNV Esad Džudžo pojašnjavao celu priču. Rekao je da se radi o dodacima prevedenih srpskih udžbenika Svet oko nas, Priroda i društvo, Istorija, Muzička i Likovna kultura, ali da ocenjivačke komisije Zavoda za udžbenike „kršeći zakon i svoje nadležnosti pokušavaju da arbitriraju u pojmovima koji su za nas deo našeg nacionalnog identiteta“.

– Mi ovu oblast i istorijski, i kulturološki i na bosanskom jeziku zovemo Sandžak. Nas ne interesuje da li će ona na srpskom jeziku biti Raška oblast ili Raški okrug, ali u dodacima iz grupe nacionalnih predmeta insistiramo da se ta oblast zove Sandžak, naglašava Džudžo i tvrdi da su sve tri strane postigle dogovor i to potpisale i da je ministar prosvete preuzeo na sebe da taj dogovor prenese Vladi Srbije.

Omerović: Skupština ne može da bude arbitar

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i visoki funkcioner SDPS Meho Omerović poručio je da sporna pitanja treba da reše Ministarstvo prosvete i BNV, „jer Skupština Srbije ne može da bude arbitar u nečemu što nije njen posao“. Omerović smatra da „pojam Sandžak, koji koriste Bošnjaci u tom delu Srbije, nije u skladu sa onim kako predstavnici Ministarstva prosvete smatraju ili kako to nazivaju većinski stanovnici tog prostora – Raška oblast“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari