Na Dan mladih na trgu u Prištini izloženi koferi s imenima onih koji su napustili Kosovo 1Inicijativa mladih za ljudska prava Izvor: ihr-ks.org

Organizacija „Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu“ obeležila je Međunarodni dan mladih u Prištini akcijom na Trgu Majke Tereze na kom su postavljeni koferi s imenima ljudi koji su otišli s Kosova.

Rina Kadiri, program menadžerka u toj organizaciji, izjavila je novinarima da su na ovaj dan fokusirani na fenomen migracije medju mladima i da za svaki kofer koji je postavljen postoji priča pošto se prava mladih ne poštuju.

„Svaki kofer iza sebe ima priču. Stavili smo bele mantile koji govore o lekarima koji odlaze s Kosova, jer nemaju prave mogućnosti za zapošljavanje. Postavili smo zastave koje ukazuju na LGBTI zajednicu, čija se prava ne poštuju. Postavili smo radničke šlemove koji pokazuju da i radnici odlaze s Kosova. Sakupili smo priče mladih Albanaca, Srba, Roma, iz različitih zajednica Kosova, koji su ispričali svoju priču zašto hoće da odu s Kosova, ili zašto je neko odlučio da ne ode s Kosova“, rekla je Kadiri.

Međunarodni dan mladih obeležen je brojnim aktivnostima kojima se izražava nezadovoljstvo životom na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.