“Ispred kuće ratnog zločinca Vojislava Šešelja osvanula zanimljiva poruka”: Kako regionalni mediji pišu o akciji Inicijative mladih u Hrtkovcima 1Foto: Lidija Valtner/Danas

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji postavili su ulične znakove s natpisom „Opasnost! Kuća ratnog zločinca!“ ispred sedišta Srpske radikalne stranke (SRS) i ujedno kuće njenog lidera, ratnog zločinca Vojislava Šešelja u sremskom mestu Hrtkovci.

“Postavili smo table u Hrtkovcima sa ciljem da podsetimo javnost na zločine nad Hrvatima u Srbiji za koje je osuđen Vojislav Šešelj, protiv kog je, ove godine, podignuta i optužnica od strane Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Hagu za nepoštovanje suda”, naveli su iz Inicijative mladih na mreži “X”.

O njihovom podvigu izvestili su regionalni mediji.

Radio Sarajevo podseća da je Šešelj kuću u Hrtkovcima kupio 2018. godine nakon presude Haškog tribunala, te da je osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacija i prisilnog raseljavanja Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine.

Radio Sarajevo, takođe, ukazuje da je Šešelj najavio saradnju radikala sa Vučićevom SNS na izborima u Beogradu te gradovima i opštinama u Srbiji.

Dodaju da je Šešelj izrazio uverenje da će radikali ući u parlament te da je spreman podržati Vučića kako bi se izbegla koalicija s „izdajničkim strankama“.

I Slobodna Bosna ukazuje da će Šešeljeva stranka na vanrednim izborima 17. decembra nastupiti samostalno, ali da će na lokalnom nivou u koaliciju s vladajućom Srpskom naprednom strankom “koju je utemeljio i donedavno vodio Aleksandar Vučić”.

Ovaj portal ukazuje da su mladi aktivisti tom akcijom želeli da upozore da je kandidat za poslanika u Skupštini Srbije na decembarskim izborima osuđeni ratni zločinac.

Šešelj osuđen za ratne zločine

Hrvatski T portal prenosi tekst agencije Hine da u Inicijativi mladih ističu da ih ne čudi koalicija SNS i SRS „imajući u vidu ranije izjave predstavnika SNS-a, poput Aleksandra Martinovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kada je 4. jula u Narodnoj skupštini Srbije negirao da je Šešelj osuđen za ratne zločine i tom prilikom izjavio da „nijedan Hrvat nije proteran iz Hrtkovaca”.

O akciji Incijative mladih piše i hrvatski portal 24 sata.

Ovaj portal, između ostalog, npodsećada je Šešelj u pritvoru Haškog suda bio od 2003. godine, a da je pušten novembra 2014. zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

“Ispred kuće ratnog zločinca Vojislava Šešelja osvanula zanimljiva poruka”: Kako regionalni mediji pišu o akciji Inicijative mladih u Hrtkovcima 2
Foto: Srpska radikalna stranka

“Uprkos presudi za ratni zločin, Šešelj je bio poslanik u parlamentu Srbije od 2016. do 2020. godine. Haški sud nedavno ga je optužio za nepoštovanje suda”, dodaje ovaj portal.

Sarajevsko Oslobođenje piše da je ispred kuće ratnog zločinca Vojislava Šešelja osvanula zanimljiva poruka.

„S očiglednom namerom da provocira preostale stanovnike sela, Šešelj se iz Beograda preselio u Hrtkovce“, piše, između ostalog, ovaj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari