Na današnji dan pre 24 godine završena bitka na Košarama 1foto Ministarstvo odbrane Srbije

Bitka na Košarama koja se 67 dana odvijala na granici između tadašnje Jugoslavije i Albanije, završena je na današnji dan pre 24 godine.

Bitka je počela 9. aprila 1999. kada je karaulu Košare zauzela Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) i formalno je trajala do 14. juna, kada se Vojska Jugoslavije (VJ) povukla s Košara na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a.

Snage OVK, potpomognute regularnom vojskom Albanije i NATO avijacijom, napale su pripadnike VJ da bi izvršile kopnenu invazije na Kosovo i presekle komunikacije jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu.

Na vrhuncu borbi Vojska Jugoslavije imala je oko 1.200 vojnika, a OVK, sa dobrovoljcima i albanskim jedinicama, od pet do šest hiljada.

Prema različitim podacima, oko 100 pripadnika Vojske Jugoslavije je izgubilo život, kao i oko 200 pripadnika OVK. Na obe strane, u zbiru je povređeno oko 500 osoba.

Godišnjica bitke danas će u Beogradu biti obeležena polaganjem venaca na Spomenik herojima sa Košara u Ulici heroja Milana Tepića, kao i komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari