Na današnji dan umro Josip Broz Tito 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ)

Pre 43 godine, 4. maja 1980, umro je doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije.

Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio jedan od vođa Pokreta nesvrstanih zemalja.

Na čelu Jugoslavije bio je od 1945. do smrti, a umro je u 88. godini, u Kliničkom centru u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, u 15.05 sati.

Nekoliko godina su se 4. maja u 15.05 oglašavale sirene i stao bi prevoz, a građani Jugolsavije gde god su se zatekli stajali bi mirno i Titu bi odavali počast ćutanjem.

Četrdeset i treća godišnica Titove smrti biće danas obeležena u Kući cveća u Beogradu gde je sahranjen, u Kumrovcu, u Hrvatskoj, u kojem je rođen i na još nekoliko mesta, ne samo u bivšim jugoslovenskim republikama. Titov grob, Kuću cveća, koja je u sastavu Muzeja Jugoslavije na Dedinju, od sahrane do sada je posetilo oko 20 miliona ljudi.

Njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz celog sveta, predsednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja. ;

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, maja 1892. godine. Njegov rođendan slavljen je 25. maja, kao „Dan mladosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari