Na godišnjicu invazije u Beogradu otvorena izložba ratnih fotografija iz Ukrajine 1BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Izložba ratnih fotografija iz Ukrajine „Godina neukrotivosti“, na kojoj su prikazani radovi fotoreportera agencije Beta Amira Hamzagića, otvorena je danas u Beogradu povodom godišnjice početka rata u Ukrajini.

Fotografije Amira Hamzagića, nastale tokom radne posete Ukrajini sa grupom srpskih novinara u septembru prošle godine, biće izložene do 3. marta.

Pored Hamzagićevih, izložene su i fotografije koje je ustupilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Hamzagić je agenciji Beta rekao da se tokom posete Ukrajini nije bojao, već se trudio da što bolje uradi posao kako bi svetu preneo verodostojnu sliku sa terena.

„Koliko god surovo zvuči otišao sam tamo da radim i najveći doprinos koji mogu da dam je da obavim posao kako treba. Moj posao je da donesem ostatku sveta šta se dešava. Glavni utisak mi je da mali čovek koji suštinski nema veze sa politikom i sa ratom je najviše pretrpeo i dalje trpi“.

Izložene su njegove fotografije iz Odese, Kijeva, Černigova i Gostomela.

„Jedan od glavnih utisaka na mene je ostavio podrum škole koji smo obišli gde je na 200 kvadrata bilo zatočeno preko 300 ljudi celih mesec dana“, dodao je on.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač podsetio je na otvaranju da je „agresija počela pre devet godina okupacijom Krima“.

„Danas ponosno možemo da kažemo – izdržali smo. Nacionalno jedinstvo postala je najbitnije u uspešnom otporu“, rekao je.

Dodao je da izložba dokumentuje „tragičnu godinu“ života u Ukrajini.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre rekao je na otvaranju da Rusija već godinu dana ubija Ukrajince i širi laži, kako bi „anektirala deo Ukrajine u svom imperijalističkom ratu“.

„Danas smo ovde da pokažemo compations prema žrtvama, solidarnost i podršku Ukrajini i ukrajincima, da odamo polčast svima koji su ubijeni i koji oplakuju svoje bližnje, ali i da pokažemo divljenje hrabrosti i duhu otpora Ukrajine“, rekao je Žofre.

Dodao je da izložba prikazuje hrabrost, odlučnost, odbranu slobode i demokratije i dostojanstvo.

„Niko nije bezbedan u svetu u kom je nelegalno upotrebljena sila je normalizovana“, izjavio je on i pozvao na mir.

Otvaranju izložbe prisustvovale su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kao i ambasadori brojnih država.

Prethodno je u Beogradu održan Marš solidarnosti koji je povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu okupio nekoliko stotina učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari