Na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce postavljena tabla 'Otvoreni Balkan' 1Foto: Ministartsvo finasija

Na ulaznoj strani graničnog prelaza Preševo-Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije postavljena je tabla „Otvoreni Balkan“ (Open Balkan), kojom je obeležena traka namenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa statusom Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO), saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je cilj inicijative Otvoreni Balkan da se značajno ubrza protok robe i usluga, stvori jedinstveno tržište radne snage i bolji uslovi poslovanja za kompanije, što će neminovno dovesti do bržeg razvoja privrede i višeg životnog standarda gradjana zemalja potpisnica sporazuma u okviru navedene inicijative.

„Nastavljamo sa sprovodjenjem inicijative Otvoreni Balkan kako bi olakšali poslovanje privredi i ubrzali protok roba. Кamioni ne treba satima da čekaju na granicama već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u našoj zemlji“, rekao je Mali.

On je ocenio da je „Otvoreni Balkan“ od ogromnog značaja za jačanje regionalne saradnje i osnaživanje ekonomija, i dodao da su u okviru te inicijative potpisani sporazumi koji, osim olakšavanja trgovine, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Mali je podsetio da je potpisan sporazum koji će omogućiti uvodjenje jedinstvene radne dozvole izmedju zemalja potpisnica inicijative, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čime će one biti još privlačnije investitorima, koji će moći da dobiju radnike iz sve tri zemlje.

„Rešavamo pitanja koja muče privredu poput čekanja na granicama i komplikovanih administrativnih procedura, ili nedostatka radne snage. Sve su to stvari koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama Otvorenog Balkana“, rekao Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari