Na jugu Srbije minimalan porast vodostaja većih reka 1Foto: Arhiva

Vodostaj velikih reka na području juga Srbije ne dostiže nivo redovnih odbrana od poplava i problem eventualno, u zavisnosti od padavina, mogu da naprave mali bujični potoci i reke, rečeno je u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“.

Prema informacijama koje je agencija Beta dobila iz „Srbijavoda“, na jugu Srbije postoji minimalni porast vodostaja koji je za ovo doba godine očekivan.

„U tom delu zemlje ne očekujemo značajniji porast nivoa reka. Prema prognozama Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHMZ) front padavina premešta se ka jugozapadu zemlje“, kazali su u „Srbijavodama“.

Prema rečima nadležnih, danas se očekuje porast vodostaja Ibra, zbog čega je od jutros proglašena vanredna odbrana od poplava i na području te reke, od Novog Pazara do Kraljeva.

Vanredna odbrana od poplava juče je proglašena na četiri područja na zapadu Srbije.

U „Srbijavodama“ su kazali da je za samo tri sata juče u Loznici palo 50 litara kiše, a za poslednje dve nedelje 150 litara, što je ogromna količina padavina koju korita reka u tom delu zemlje nisu mogla da prihvate zbog čega je došlo do izlivanja i poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari