Na Kardiohiruškoj klinici u Nišu uveden test na urođene trombofilije o trošku RFZO 1Foto: Privatna arhiva

Na Klinici za kardiohirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu pacijenti mogu da urade test na prisustvo urođenih trombolfilija, uz uput i o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Direktor Kardiohiruške klinike Dragan Milić kaže da su tokom prošle sedmice urađene po prvi put u Srbiji genetske analize na prisustvo urođenih trombofilija koje pacijenti nisu platili.
„Geni koji se ispituju ovim analizama i njihove mutacije su upravo i najčešći uzrok nastanka tromboza izazvanih naslednim faktorima. Sada će svi pacijenti sa sumnjom na urođenu trombofiliju moći da se ispitaju kod nas na jednom od najsavremenijih aparata na svetu, koji nam je doniran od strane Američke ambasade i komande Američke vojske za Evropu, samo uz uput lekara opste prakse“, navodi Milić.
On ističe da su ove analize  posebno važne kod žena koje ne mogu da zatrudne ili koje imaju česte spontane pobačaje, pošto je urođena trombofilija najčešći razlog za to.
Direktor napominje da je RFZO obezbedio potrošni materijal za ove analize koje koštaju  3.000 dinara.
„Posebno sam ponosan na kolegu Milana Lazarevića i njegov tim koji pomeraju granice savremene medicine i to, ne samo u UKC Niš, već i u Srbiji. Koliko je dobra bila selekcija bolesnika govori i činjenica da je urođena trombofilija otkrivena kod sedam od osam bolesnika koji su prvi testirani“, konstatuje Milić.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari