Na listi najuticajnijih istraživača američkog Stanforda i 13 naučnika sa Novosadskog Univerziteta 1Univerzitet u Novom Sadu Foto: uns.ac.rs

Na poslednjoj listi najuticajnijih istraživača u svetu, koju svake godine objavljuje američki Univerzitet Stanford, nalazi se 13 naučnika sa Novosadskog Univerziteta, od kojih petoro sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), saopštio je danas novosadski PMF.

To su Neda Mimica Dukić sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Stevan Pilipović i  Dušan Jakovetić sa Departmana za matematiku i informatiku Slobodan Marković sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i Ante Vujić sa Departmana za biologiju i ekologiju.

Metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks i drugo.

Inicijalna lista najbolje rangiranih svetskih naučnika sadrži 100.000 imena, kojima su dodati i i istraživači koji se nalaze u dva odsto najboljih u svojim oblastima, tako da konačna lista sadrži skoro 160.000 najboljih svetskih naučnika.

Na listi se nalaze naučnici iz svih naučnih disciplina – klasifikovanih u 22 naučne discipline i 176 potpolja, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari