Na Paliluli započeta dezinfekcija poplavljenih objekata 1Foto: FreeImages/ Krzysiek Koziarek

Novonastala situacija u naseljima na levoj obali Dunava na teritoriji Palilule iziskuje veći angažman ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, pa je započela dezinfekcija poplavljenih objekata i suzbijanje komaraca i larvi, rečeno je danas na konferenciji za novinare, navodi se u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje.

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot rekla je da građani sami mogu da očiste kanale i uklone stajaću vodu iz svojih domaćinstava i okućnica.

„Već od jutros naše ekipe su na terenu i angažovane su na suzbijanju odraslih formi komaraca, a tokom dana 24 ekipe rade na larvicidnom tretmanu velikih vodenih površina. Istovremeno, počela je i podela larvicida u obliku tableta građanima kako bi se suzbile larve koje mogu da se formiraju u septičkim jamama“, rekla je Despot.

Ona je istakla da je od velike važnosti da građani isušuju sve površine u svojim dvorištima, jer i mala količina vode pogoduje ženkama komaraca da polažu jaja. Prema njenim rečima, građani bi trebalo da oblače široku i svetlu odeću, uz obavezno prskanje zaštitnim sredstvima po otvorenim delovima tela.

Ona je rekla da su efikasne i mreže na prozorima i naglasila važnost prevencije. Despot je najavila dodatna sredstva za suzbijanje komaraca. Ona je objasnila da poplavljeni objekti treba najpre da se očiste, nakon čega će ekipe Zavoda izaći na teren da ih dezinfikuju. Pomoćnik direktorke Zavoda Branislav Pešić rekao je da je već danas podeljeno više od 2.100 kutijica sa tabletama za suzbijanje larvi komaraca u mikrožarištima, prvenstveno u septičkim jamama.

„Tablete su besplatne, ima ih šest u svakoj kutiji, a dele ih naše ekipe ‘od vrata do vrata’. Dovoljno je da se tableta samo stavi u toaletnu šolju, pusti voda i ona će otići pravo u septičku jamu, gde će veoma efikasno delovati. Osim toga, mogu se koristiti i na drugim mikrožarištima, to jest gde se voda zadržava neko vreme“, istakao je Pešić.

Dovoljno je da se jedna tableta ubaci jednom mesečno, precizirao je on, naglašavajući da je pogodna i za kućne fontane ili stare bazene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari