Na Prajd nisu dobrodošli samo oni koji koriste nasilje i govor mržnje 1Foto: Medija centar

Goran Miletić, član Organizacionog odbora Parade ponosa Beograd, ističe za Danas da je Prajd inkluzivan događaj, te da je ideja da ljudska prava LGBT zajednice podrži što veći broj građana.

Upitan da prokomentariše to što je deo LGBT populacije koji organizuje i podržava junsku Paradu ponosa najavio da će pokrenuti kampanju „Reci ne“ političarima i diplomatama na predstojećoj Paradi ponosa, koja će biti održana u nedelju 16. septembra, Miletić naglašava da na Prajd jedino nisu dobrodošli oni koji imaju nameru da koriste nasilje i govor mržnje.

– S druge strane, isključivanje bilo koga zbog posla kojim se bavi ili zbog državljanstva je potpuno besmisleno i kontraproduktivno, ukazuje Miletić. Gej-lezbejski info centar (GLIC) najavio je da će na društvenim mrežama pokrenuti kampanju „Reci ne“ političarima i diplomatama na Paradi ponosa, kako bi se, ističu u ovoj nevladinoj organizaciji, skrenula pažnja sa tzv. VIP posetilaca te manifestacije na pripadnike LGBT populacije koji su imali hrabrosti da izađu na ulice i zahtevaju svoja prava.

„LGBT populaciju konstantno optužuju kako građane Srbije košta milion evra zbog obezbeđenja septembarske Parade ponosa, ali je pošteno reći da je nekoliko hiljada policajaca tu pre svega zbog političara i diplomata. Do tog zaključka dolazimo jednostavnim upoređivanjem junske i septembarske Parade ponosa. Junsku Paradu ponosa ne posećuju političari ni diplomate te je obezbeđuje tek stotinjak policajaca i fokus je na LGBT populaciji i zahtevima, za razliku od septembarske gde su glavne zvezde političari i diplomate koje obezbeđuje nekoliko hiljada policajaca“, naveo je GLIC. Ta LGBT organizacija je posebno kritikovala premijerku Anu Brnabić, ocenjujući njen rad na planu poboljšanja položaja LGBT populacije „izuzetno razočaravajućim“.

Zahtevi pred nedeljnu šetnju

Beograd – Odgovornost države za zaštitu ljudskih prava i aktivan rad države na polju zaštite ljudskih prava LGBT osoba, sankcionisanje svih slučajeva nasilja i slučajeva zločina iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu i zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, reforma sistema obrazovanja i izmena svih onih udžbenika koji su diskriminatorni prema istopolnim zajednicama, kao i usvajanje zakona koji bi sprečio vršnjačko nasilje, samo su neki od zahteva državnim organima, čiji se broj i sadržaj nije promenio u odnosu na prethodne godine istakla je juče Jovanka Todorović iz Parade ponosa Beograd.

Jedan o članova Organizacionog odbora Goran Miletić istakao je da će ovogodišnja trasa povorke, koja će biti održana u nedelju, 16. septembra, biti duža. „Povorka će krenuti sa Trga Slavija i to ne u jutarnjim satima, kao što je do sada bio slučaj, već od 14 sati i kretaće se Ulicom kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga Republike, Vasinom, do Studentskog Trga“, rekao je Miletić. On je takođe naglasio da će ovogodišnja povorka biti znatno opuštenija u odnosu na prethodne, kao i da će bezbednost kako se nada biti na zadovoljavajućem nivou. „Kuma Prajda“ biće novinarka Suzana Trninić. Nakon šetnje, u Studentskom parku od 16 do 20 časova biće organizovan zabavni program, odnosno „Pride koncert“. Muziku će puštati i pevačica Marina Perazić

Podsetimo, prva beogradska Parada Ponosa je organizovana 30. juna 2001. pod sloganom „Ima mesta za sve nas“, kada su pripadnici desničarskih organizacija i navijača napali manji broj okupljenih na Trgu Republike. Povređeno je više od 40 osoba, dok je zvanična reakcija Vlade izostala. M. S. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari