Na predlog Rasima Ljajića Toma Zdravković dobija spomenik u Skadarliji: Pevač svoje tuge živi kroz spomen novih generacija 1Toma Zdravković Foto: Wikipedia

U Beogradu će biti izgrađen spomenik pevaču i kompozitoru Tomi Zdravkoviću, predviđeno je Predlogom odluke Gradskog veća koja je dostavljena Skupštini grada. O ovoj odluci odbornici će moći da se izjasne na sednici u utorak.

Kako stoji u odluci, u koju je Danas imao uvid, spomenik Tomi Zdravkoviću biće izgrađen u Skadarskoj ulici kod broja 28 sredstvima Grada Beograda.

O sprovođenju odluke brinuće Sekretarijat za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Urbanistički zavod i JKP „Zelenilo“.

U obrazloženju stoji da je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica na sednici 19. oktobra 2021. godine razmatrala i usvojila inicijativu Rasima Ljajića da se podigne pevaču spomenik.

Inače, Ljajić je ovu inicijativu pokrenuo povodom tri decenije od smrti pevača, a Gradski odbor Socijaldemokratske partije Srbije prikupljao je potpise.

„Pošto Tomu vezujemo za Skadarliju, želimo da spomenik bude upravo na ovom mestu“, govorio je predsednik Gradskog odbora SDPS Igor Mušić prilikom prikupljanja potpisa, navodeći da je ovo način da se odužimo Tomi Zdravkoviću.

Kada je u septembru 2021. godine Rasim Ljajić išao u Skupštinu grada da preda inicijativu, tadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u prilog tome da će inicijativa biti prihvaćena, je rekao: „Kažu da čovek može da umre dva puta, jednom fizički, a drugi put kada svi zaborave na njega. Ako je to tačno, Toma Zdravković nikada neće umreti jer ga se sećaju i generacije koje su došle posle njegove smrti“.

– Svakako smatramo da Toma Zdravković, pesnik, kompozitor i pevač zaslužuje da dobije spomenik u Beogradu. Bio je jedinstven i poznat ne samo u Beogradu i Srbiji već i na celokupnom prostoru bivše Jugoslavije. Čovek koji je svoj život slikao muzičkim notama, dok su njegove pesme i danas popularne kao i kada su nastale, i to u svakom gradu naše bivše države – naveo je tada Rasim Ljajić, dodavši da se u istraživanju koje su sproveli 64 odsto Beograđana pozitivno izrazilo o ovoj inicijativi.

U obrazloženju odluke, koja će se naći pred odbornicima, atoji i da je konzervatorske uslove za podizanje spomenika dao Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Precizan predlog mikrolokacije za postavljanje spomenika izradio je Urbanistički zavod, dok je „Zelenilo“ dalo parkovske uslove, a Ministarstvo kulture i informisanja saglasnost za njegovo postavljanje.

Predviđeno je i obrazovanje Odbora za podizanje spomenika, na čijem čelu će biti Igor Mušić, član Gradskog veća, a članovi Igor Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada i Mirko Đajić, profesor muzike.

Tomislav Toma Zdravković bio je pesnik, kompozitor i pevač. Rođen u Aleksincu 20. novembra 1938. godine, pevačku karijeru započeo u Leskovcu i nastavio u beogradskim kafanama.

Većinu svojih pesama napisao je sam i skoro uvek su bile autobiografske. Objavio je nekoliko albuma, a vrhunac karijere i popularnosti doživeo je 80-ih godina. Poslednji koncert i javni nastup imao je u Podgorici 10. septembra 1991. godine. Preminuo je 20 dana kasnije.

Na predlog Rasima Ljajića Toma Zdravković dobija spomenik u Skadarliji: Pevač svoje tuge živi kroz spomen novih generacija 2
Foto: Promo/Aleksandar Kujučev

Njegov život ekranizovan je u filmu „Toma“, koji je doživeo veliku popularnost. Ostao je upamćen kao boem, a njegove pesme poput „Dotako sam dno života“, „Za Ljiljanu“, „Tužno leto“, „Danka“, „Prokleta nedelja“ …samo su neke od onih koje se i danas slušaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari