Na red došao i Dom Vojske 1Dom vojske Šabac Foto: Vladana Putnik

Planirani budžet za narednu godinu Grada Šapca iznosi 4,1 milijardu dinara, a za kapitalne investicije opredeljene su 1,2 milijarde dinara ili 28 odsto, što je do sada najveći iznos za ovu svrhu.

Pored opremanja Slobodne zone i otpočinjanja radova na novoj kvantaškoj pijaci znatna sredstva uložiće se u rekonstrukciju objekata i saobraćajnica.

Najveća stavka je uređenje naselja Benska bara – čak 170 miliona dinara. Ovo naselje izgrađeno je krajem šezdesetih godina i u njemu živi oko osam hiljada stanovnika u pet hiljada stanova. Do sada nije bilo većih ulaganja u ovo naselje, a pojedine zgrade imaju i po 13 spratova. Jedan deo sredstava biće uložen i u termoizolaciju zgrada, koje donose uštedu u energiji i do 30 odsto, a to prati i nova fasada.

Posle duže neizvesnosti odlučeno je i da se renovira nekadašnji Dom Vojske. To je zgrada iz šezdesetih godina, sa oko dve hiljade kvadrata i pripada socrealističkom stilu. Ovde su održavani koncerti, pored ostalih i Indeksa i Bijelog dugmeta. To znači i renoviranje velike sale sa oko pet stotina mesta, jer grad praktično i nema takvu salu. U ovaj projekat uložiće se 50 miliona dinara.

Biće uređene i dve velike šabačke ulice, Masarikova, kao glavna transverzala, i Karađorđeva, kao centralna ulica. U njih će biti uloženo oko 25 miliona dinara. Za proširenje biciklističkih staza namenjeno je deset miliona dinara, a predviđena je i parkovska avenija. Ovim projektima grad će dobiti sasvim novi izgled, a sve je započelo izgradnjom novog gradskog trga. U njega je uloženo oko 50 miliona dinara, ali je najvažnije što je to postalo mesto za okupljanje građana kao i za igru dece. Velika smetnja bilo je insistiranje ranijih urbanista da se odmah do hotela Sloboda podigne dvospratnica. Međutim, mladi šabački arhitekti imali su drugu viziju, i to je sada jedan od najfunkcionalnijih i najlepših trgova u Srbiji.

Sokolski dom i školska hala

U OŠ „Nata Jeličić“ planirana je gradnja fiskulture sale, u šta će biti uloženo 38 miliona dinara. Inače, u ovoj školi ponikla je većina igrača iz čuvene generacije rukometaša Metaloplastike, koja je osvojila sve što se moglo osvojiti. Takođe, rekonstruisaće se i Sokolski dom, nekadašnji DTV „Partizan“, gde su mnoge generacije šabačkih sportista počinjale svoju karijeru, gimnastičara, odbojkaša, košarkaša, stonotenisera, rukometaša. Ovde su se nekada igrale utakmice prve rukometne lige, a leti organizovani turniri u malom fudbalu, koje je posmatralo i do dve hiljade gledalaca. Grad će uložiti 150.000 evra, a projekat pomaže i Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari