Na Sajmu ni lekara ni tuševa 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ Jovo Mamula

Dnevna bolnica na Beogradskom sajmu po tvrdnji pojedinih pacijenata koji su se javili listu Danas ne zadovoljava osnovne životne uslove.

Najteže primedbe odnose se na nemogućnost kvalitetnog održavanja lične higijene, nedostatak tople vode i grejanja, ali i nedostatak specijalizovanih lekara, iako bi prema zvaničnim podacima trenutno na 33 smeštena pacijenta trebalo da bude 10 doktora i 25 medicinskih sestara.

Na Sajmu se nalaze pacijenti koji su na testiranju bili pozitivni na korona virus, ali imaju blažu kliničku sliku ili nemaju vidne simptome. Svi koji su se obratili našem listu insistirali su da ne otkrivamo njihov identitet jer strahuju da bi zbog eventualne odmazde nadležnih mogli da duže od predviđenog budu zadržani u ovoj vrsti prinudnog karantina.

– Važno je napomenuti da ovde ima ljudi koji su u izolaciji već mesec dana i to bez simptoma, pa se stvara osećaj kao da smo uhapšeni ili prosto kažnjeni jer smo zakačili virus i ne znamo kada će da nas puste ili bar odrade nove testove. Infektolog se još uvek nije pojavio, a prebačeni smo u nedelju. Rečeno nam je da nam samo on može dati više informacija. Neki od nas čekaju još uvek rezultate od prošlog ponedeljka, srede, četvrtka… Ne znamo šta će se sa nama desiti čak i ako smo dva puta negativni – priča jedan od pacijenata.

Na Sajmu se prema njihovoj tvrdnji nalaze i pacijenti s blažom upalom pluća kojima hladnoća velike Hale 1 nimalo ne prija, dok većini smeta nemogućnost kompletnog održavanja lične higijene.

– Najveći problem je što nema tuševa, ali čak ni tople vode, pa je bilo kakvo održavanje higijene gotovo nemoguće. Generalno je higijena jako upitna, ne zato što neko očekuje nerealne uslove, niti je razmažen, ali se prosto radi o bolesnim ljudima koji moraju da imaju minimum uslova za izlečenje. Ako se Sajam popuni i ako neki od nas ostanu ovde po mesec dana, verujemo da će nam korona biti najmanji problem jer teško da ćemo bez neke dodatne komplikacije otići kućama. Pritom, ventilacija jako duva, svi spavamo sa kapama, peškirima i strahom od upale sinusa ili pluća. Dodatno, neki pacijenti su ovde prebačeni sa neizlečenom upalom pluća i naglo prekinutom terapijom, poslati na dalje „lečenje“ na Sajmu. Ovde nema lekova a ne vidimo ni doktore jer nam se niko od njih nije predstavio, niti nas obišao, priča jedan od pacijenata sa Sajma.

Na Sajmu ni lekara ni tuševa 2

Među pacijentima koji su nam se javili postoje i oni koji tvrde da im nije data mogućnost da od kuće uzmu neophodne stvari za boravak u karantinu, a da ih je na Sajmu dočekalo „zbunjeno osoblje“.

– Mi, koji smo prebačeni iz bolnice „Dragiša Mišović“, dobili smo obaveštenje o prebačaju nekih pola sata do sat pre polaska. To je značilo da nismo mogli da pribavimo posteljinu i ostale neophodne stvari, a naročito jer je bio i policijski čas. Na Sajmu nas je dočekalo zbunjeno osoblje koje, uz punu opremu, ne sme da priđe ni na dva metra. Na pitanje kako će nas lečiti ako nekom pozli, budući da ne smeju sa nam priđu, nismo dobili odgovor – zaključuje pacijent.

Kon: Potrebno više komunikacije zdravstvenog osoblja

Da na Beogradskom sajmu postoje problemi u organizaciji potvrdio je juče i epidemiolog Predrag Kon. „Malo više je potrebno komunikacije zdravstvenog osoblja. Pojaviće se tu heroji, treba malo adaptacije, molim sve na Sajmu da budu strpljivi. Imamo taj kapacitet, imamo gde da smestimo ljude, imamo kontrolu. Povremene slučajne greške se dešavaju, razni problemi se otkrivaju pa rešavaju, u svakom slučaju nikome nije lako“, rekao je Kon za N1 i dodao da se na Sajmu sve vreme prati opšte zdravstveno stanje pacijenata i da im se redovno meri temperatura. Istakao je da će kući u samoizolaciju moći da idu pacijenti kojima u 48 sati dvostruko testiranje bude negativno.

Doktor Instituta Dedinje među pacijentima

Mediji su juče objavili video snimak jednog od pacijenata sa Sajma koji se predstavlja kao doktor Branislav Stojković sa „Instituta Dedinje“, a koji se zahvalio lekarima i državi na borbi protiv opakog virusa. On je u svojoj video poruci upozorio sve da ostanu kod kuće i poručio da jedva čeka da se ponovo pridruži kolegama u lečenju obolelih. Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje do sada nije prijavio nijedan slučaj obolelog u sklopu svog osoblja. List Danas nije uspeo da pronađe doktora Stojkovića na listi zaposlenih i utvrdi njegovu užu specijalnost, a pored toga je nepoznanica da li se zarazio u kontaktu sa nekim od pacijenata ili na drugi način, kao i da li u ovoj ustanovi ima još nekog zaraženog među medicinskim osobljem. Institut Dedinje ima četiri različite klinike u vezi sa kardiologijom (bolestima srca) i nalazi se na istoj adresi kao i Kliničko bolnički centar „Dragiša Mišović“ (Heroja Milana Tepića 1, Beograd).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari