Na sajtovima za izdavanje smeštaja u Srbiji se objavljuju oglasi koji sadrže antimigrantske poruke 1Foto: Ministarstvo odbrane

Na sajtovima kompanija Buking (Booking) i Erbienbi (Airbnb), koje služe za oglase za izdavanje smeštaja, u Srbiji se objavljuju i oglasi koji sadrže antimigrantske poruke, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se navodi, RSE je detektovao više od 10 oglasa za izdavanje stambenih prostora u Somboru, gradu na severozapadu Srbije, blizu granica sa Hrvatskom i Mađarskom.

Erbienbi je odmah po slanju upita redakcije RSE privremeno suspendovao oglas koji je naveden kao jedan od primera u kojima je korišćen diskriminatorni jezik protiv migranata.

U tom, kao i drugim oglasima, pre intervencije kompanije, vlasnici smeštaja koji se izdaje naglasili su da su dobrodošli svi, osim migranata.

Nakon intervencije, opis oglasa je ažuriran, a antimigrantski rečnik obrisan. Erbienbi je potom vratio oglas na platformu, uz upozorenje za stanodavca da će, ako slično ponašanje bude ponovljeno, biti potpuno obrisan.

I platforma Buking je, nakon upita RSE, obrisala jedan od oglasa. Iz naslova drugog oglasa obrisano je „no migrants“. Ipak, ta oznaka ostala je u opisu samog oglasa.

Pravnik iz Beograda koji se bavi zaštitom ljudskih prava Nikola Kovačević rekao je za RSE da oglasi u kojima je istaknuto da migranti nisu dobrodošli predstavljaju „školski primer diskriminacije“.

„I to diskriminacije koja počiva na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi“, ocenio je Kovačević i dodao da je potraga za stanovima u kojima bi živeli migranti uvek bila problematična.

„Pre svega ljudi su u nekoj vrsti straha i dosta posla i truda je potrebno da se uloži kako bi se ljudima objasnilo da je to sasvim okej“, rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari