Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo 1Foto: BETAPHOTO/Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije/Marton Horvath/DS

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

Iz ovog društva navode da orao krstaš u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste i da je svaka nova jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak.

„Mere aktivne zaštite, poput četvoromesečnog čuvanja gnezda, sprovode se od 2017. godine sa ciljem da se populacija krstaša sačuva i uveća i za sada daju odlične rezultate. Od ove godine zaposleni, članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije čitavu gnezdilišnu sezonu motrili su na tri gnezdeća para orlova krstaša“, navodi se u saopštenju.

Projekat „Zaštita orla krstaša u Panonskom regionu putem smanjivanja mortaliteta koji uzrokuju ljudi – PannonEagle LIFE“ sprovodi 11 partnera iz pet zemalja koje se nalaze u Panonskoj niziji (Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka i Srbija), a osnovni zadatak je sprečavanje trovanja ptica grabljivica, naročito orla krstaša (Aquila heliaca).

Vrednost projekta u kome učestvuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je 3,6 miliona evra, u najvećem delu finansirala ga je (2,7 miliona evra) Evropska komisija, a partner u Srbiji je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo”

  1. Da budem ironičan, sumnjiv mi je taj, em orao, em krstaš, vrlo ofanzivan naziv i u rodnom smislu pa ga još svi brane, šta je sa orlovima koji nisu tako verski isključivi? Na stranu što se tim orlovima uređuje i određuje da moraju da budu u vezi sa drugim orlovima tj.oraokinjama, to nije u skladu sa 21.vekom, možda ti orlovi žele da budu kvir-queer orijentacije, možda bi želeli da malo eksperimentišu sa svojom seksualnošću, da menjaju rodne uloge, zatucano je i zaostalo tu posmatrati jednog orla i jednu oraokinju, pa ih tretirati samo u reproduktivnom smislu, moramo se osloboditi balkanskih predrasuda!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.