Na Sjeničko-pešterskoj visoravni ugrožena vodoizvorišta i stočari 1Foto: DZPPS

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uputilo je danas apel nizu institucija da hitno zaustave uništavanje tresetišta na Pešteru jer to ugrožava sva vodoizvorišta i kvalitet vode na širem području visoravni, zbog čega su stočari sa Sjeničko-pešterske visoravni na udaru klimatskih promena.

Kako navode u društvu, podaci sa terena pokazuju da je ovogodišnja sezona pašarenja izuzetno loša a pogoršanju uslova doprinela je dugotrajna suša pa je opstanak nekoliko stotina domaćinstava koja žive iskuljučivo od stočarstva i gotovo 100.000 grla goveda, ovaca i konja ozbiljno ugrožen.

„Zbog suše nema dovoljno sena, a suša je pogodila i gajene kulture pšenicu, zob, kukuruz, pa je velika nestašica stočne hrane sasvim izvesna. Zato apelujemo na resorno Ministarstvo poljoprivrede da preduzme hitne mere i pomogne planinskim stočarima da obezbede stočnu hranu odmah nakon žetve, dok su cene prihvatljive“, poručuju

Tradicionalno stočarstvo sa ispašom kao dominantnim vidom prehrane domaćih životinja, kakvo preovlađuje na Sjeničko-pešterskoj visoravni, retkost je ne samo za Srbiju, već i Evropi.

Za razliku od modernog stočarstva ovde je osnova ishrane ispaša i senokos, što ima pozitivan uticaj na održavanje prirodnih otvorenih staništa i očuvanje biološke raznolikost.

Istovremeno sa nestašicom vode i pogoršavanja situacije na izvorištima iz godine u godinu nastavlja se i nezakonito i nerazumno iskopavanja treseta na lokalitetu Karamejdani.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u poslednje 3 godine eksploatacija se ubrzava. Zanemaruje se činjenica da treset sa svojom specifičnom vegetacijom predstavlja tip zemljišta koje na ovom kraškom prostoru jedino akumulira vodu u površinskim delovima i time zapravo održava viši nivo podzemnih voda.

Iskopavanje treseta ugrožava sva vodoizvorišta i kvalitet vode na širem području visoravni. Uklanjanje treseta će nepovratno poremetiti sistem podzemnih voda i za posledicu ugroziti ne samo sela, već i sve opštine koje za vodosnabdevanje koriste vode sa Peštera. Zaustavljanje daljeg uništavanja lokaliteta Karamejdani i dreniranje Peštera preko tunela kod sela Tuzinje jevažno obzirom da se područje Sjeničko-pešterske visoravni u poslednjih 60 godina nalazi pod snažnim uticajem klimatskih promena  oličenim u povećanju srednjih godišnjih temperatura od preko 2 stepena, kao i blagom smanjenju srednjih godišnjih padavina“, poručuju iz DZPPS.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u poslednje 3 godine eksploatacija se ubrzava a zanemaruje se činjenica da treset sa svojom specifičnom vegetacijom predstavlja tip zemljišta koje na ovom kraškom prostoru jedino akumulira vodu u površinskim delovima i time zapravo održava viši nivo podzemnih voda.

„Iskopavanje treseta ugrožava sva vodoizvorišta i kvalitet vode na širem području visoravni. Uklanjanje treseta će nepovratno poremetiti sistem podzemnih voda i za posledicu ugroziti ne samo sela, već i sve opštine koje za vodosnabdevanje koriste vode sa Pešter“, upozoravaju u Drštvu za zatitu i proučavanje ptica srbije i dodaju da u svemu nije najodgovornija samo država, već deo odgovornosti na održivom razvoju Sjeničko-pešterske visoravni, opstanku sela i stočarstva imaju i lokalne samouprave iz Sjenice, Tutina i Novog Paraza koje se za sada drže po strani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari