Na skupu "Dobra praksa u drumskom saobraćaju i transportu" Boranin predstavio svoj rad 1Foto: Privatna arhiva

Polazeći od ideje da je razvoj novih tehnologija važan u cilju pametnijeg donošenja odluka i da će svakako doprineti strateškom upravljanju bezbednosti saobraćaja i urbane mobilnosti, Udruženje za bezbednosti saobraćaja „Sigurne staze“ iz Bora razvilo je projekat Mobility Bor čiji je model primenjiv u svakom gradu i opštini u Srbiji.

Na naučno-stručno skupu sa međunarodnim učešćem „Dobra praksa u drumskom saobraćaju i transportu“ održanim u Beogradu, Igor Velić, master inženjer saobraćaja iz Bora, je kao predsednik udruženja za bezbednosti saobraćaja „Sigurne staze“, predstavio jedinstven rad “Primena geografskih informacionih sistema u urbanoj mobilnosti na teritoriji grada Bora”.

Na interaktivnoj GIS platformi predstavljeni su problemi u zonama škola, opasne lokacije, prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda, ocena stanja pristupačnosti saobraćajne i urbanističke infrastrukture za osobe sa invaliditetom kao i predlozi o formiranju zona 30, zona usporenog saobraćaja i biciklističkih staza/traka na teritoriji grada Bora.

Prema Velićevim rečima, razvoj novih tehnologija važan je u cilju pametnijeg donošenja odluka i svakako doprinosi strateškomupravljanju bezbednosti saobraćaja i urbane mobilnosti.
-U tome i jeste poenta rada sa korišćenjem novih tehnologija – saradnja svih direktnih i indirektnih učesnika na prikupljanju, obradi, analizi podataka kako bi se ponudilo najefikasnije rešenje – naglašava Velić.

Na ovoj konferenciji pokazano je ne samo koliko su ovakvi projekti i pre svega aplikacija o bezbednosti ranjivih učesnika u saobraćaju neophodni svakom gradu, već i kolika je važnost za kreiranje boljeg, bezbednijeg, humanijeg i uspešnijeg životana svakodnevnom nivou i u svakoj zajednici.

-Unapređenje saobraćajnog i urbanističkog prostora je nezamislivo bez upotrebe otvorenih podataka, informacionih tehnologija i softverskog inžinjeringa. U ovoj sprezi vidimo razvoj pametnih gradova i primenu „Humanog inženjeringa“. Koncepta koji se u osnovi fokusira na čoveka i okreće stvarnim zahtevima i problemima koje imaju korisnici – naglašava Velić.

Velić objašnjava i da je GIS platforma mobilityborvezana za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice“ čiji je cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i sa velikom angažovanošću građana.

Pomenimo i da ova GIS platforma sadrži i crowd-sourcing komponentu koja omogućava pregled, unos i izmene podataka od strane građana. Na taj način pružena je mogućnost Boranima da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju unapređenja urbanističke i saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari