Na snazi crveni meteoalarm 1(Ilustracija)

U južnim i jugoistočnim krajevima Srbije se i danas pre podne očekuje oko 30 milimetara novih padavina, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Reke u Tutinu su ponovo u porastu, dok meštani saniraju štetu koju je poplava nanela u utorak, u Sjenici se reke povlače, a u Novom Pazaru je stanje normalizovano, dok je jugozapadu Srbije i dalje na snazi crveni meteoalarm zbog najavljenih obilnih padavina, preneo je RTS.

U kruševačkom kraju situacija je stabilizovana. U Prokuplju na snazi vanredna situacija.

Od jutros je u Tutinu nivo reka u porastu zbog velike količine padavina tokom noći. Reka Vidrenjak se u toj opštini juče izlila i napravila veliku štetu, pa meštani pokušavaju da saniraju štetu.

Voda reke Ibar u Raškoj je, u odnosu na noć, opala za desetak centimetara. Reke se povlače u Sjenici, a i u Novom Pazaru se stanje normalizovalo.

Voda iz vodovoda u Novom Pazaru je bakteriološki ispravna, ali se na stanovništvo apeluje da je ne pije jer je zamućena usled velike količine padavina.

Najavljuje se velika količina padavina na jugozapadu Srbije, pa je u tom kraju na snazi crveni meteoalarm.

U kruševačkom kraju noćas je palo novih 18 litara kiše po metru kvadratnom, ali to nije poremetilo vodostaj reka. Od sinoć je situacija stabilizovana.

Ribarska reka, koja se juče izlila u priobalje, ugrozila je tri domaćinstva i lokalni put, vratila se u korito, kao i Rasina i Zapadna Morava, koja beleži blagi porast.

Putnim pravcima ka Kopaoniku od Brusa, a i od Jošaničke Banje, na kojima je juče bilo više manjih odrona, vozila saobraćaju bez problema.

Inače, za 48 sati u tom delu Srbije pao je 71 litar kiše po kvadratnom metru.

Zbog porasta reke Toplice, u Prokuplju je na snazi vanredna situacija.

Štab za vanredne situacija opštine Paraćin, zbog najavljenih obilnih padavina, naložio je od utorka uveče do 10. novembra pripravnost javnih komunalnih preduzeća, dežurstva komunalnih inspektora i policije na tom području.

Prema izveštaju RHMZ, Crnica i Resava su „u umerenom i većem porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava“. Velika Morava kroz Pomoravlje je „u većem porastu“.

U svoja korita vratile su se Rasina, Zapadna Morava i Ribarska reka, koja se u utorak ujutro izlila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari