Na Staroj planini osnovan “Front za odbranu reka Srbije”

Ostavite komentar


  1. sa željom da što pre naterate inspektore da provere dobijene dozvole za derivacione MHE, odstupanja u izgradnji i da se krene sa rušenjem izgrađenih derivacionih MHE i izmenom zakona kojom bi ubuduće bilo nemoguće izdavanje dozvola za derivacione MHE.

  2. Ovaj članak nema veze sa istinom. U Temskoj je u petak održana izborna sednica Saveza mesnih zajednica Stare planine.
    U subotu i nedelju održavan je radni sastanak pokreta Odbranimo reke Stare planine sa prestavnicima iz sledećih gradova : Paraćin, Petrovac, Kraljevo, Užice, Crna Trava, Vlasotince. Na sastanku je dogovoreno zajedničko delovanje i saradnja u okviru istog fronta.
    Ta dva sastanka nisu povezana , i ovaj članak je dezinformativni !!

  3. A sećam se kada je ovo sve započeto, koliko sam bila oduševljena idejom borbe protiv gradjenja mini-hidroelektrana. Jedino mi je bilo sumnjivo odbijanje pomoci od strane drugih politickih stranaka i pokreta. Kompletna akcija je započeta sa akcentom na apololitičnost svega! Bila sam redovan gost svih vasih protesta, i imali ste moju bezuslovnu podrsku. Sada mi jasno kakve su namere Ilića od početka, i ostali ste uskraceni za jednog aktivistu.

    1. Gospođo/ice,
      U tom slučaju pokret nije preterano ojađen, budući da vi društveni aktivizam odvajate od političkog delovanja. Biti građanin znači biti politička životinja, znači brinuti o stvarima koje se oko vas događaju. Nemojte izjednačavati politiku sa politikantstvom – lopovlukom i nakaznošću koja nam se 30-ak godina potura kao politika. Ne razumem zašto biste bili protiv solidarnosti između pokreta koji se bore za istu stvar. To samo može da ojača borbu. Na koji način mislite da će iz ovog Fronta izaći neka politikanerska stranka? Borba ostaje ista, fokusirana i jasna, samo je podrška veća. Ako budemo rasparčavali borbu, lakše će nas slomiti. Molim Vas, ne činite paranojom od ovoga nešto što nije.

  4. Dugo pratim šta se dešava na Staroj Planini, imam veliko razumevanje i simpatije za njih, kao i veliko poštovanje za svaku aktivnost koja doprinosi očuvanje prirode. Meni je ovde nejasno da li oni sada nastupaju kao nevladina organizacija, nekakva asocijacija udruženja ili počinju sa političkim radom? U prvom slučaju ukazivanje na problem nije dovoljno zato što se ne vrši adekvatan pritisak na društvo da sistem, kao skup društvenih vrednosti i rešenja koja iz njih proizilaze, počne da se menja u onom smeru koji garantuje zaštitu prirodnih resursa i dobara umesto sadašnje tendencije da se oni devastiraju tbog nečijeg profita. U tom slučaju im je potreban glas koji bi to artikulisao i koji već učestvuje u društvenom životu na jedan politički način, kako bi se sistemski pokušavalo uticati na propise i na menjanje one kolektivne svesti koja odredjuje propise. Ako ulaze politički u priču, onda je nejasno sa kojih pozicija i da li su dovoljno zreli, a po meni 90% političke scene u Srbiji to nije, da zauzmu adekvatan stav i formulišu politiku koja bi išla u pravcu njihovih ciljeva? Jesam malo skeptričan i čak zabrinut, ali u svakom slučaju ovo je zanimljivo. Puno sreće uz nadu da će biti ispravni i da se neče uprljati.

  5. „Da tu nisu ubačeni ljudi iz SNS da im budu na važnim mestima, još bi im i poverovao“

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.