Na Suvu planinu stiže cisterna Vojske Srbije za žedna krda krava i konja 1Foto: Pixabay/Djordjeuuu

Cisterna sa vodom Vojske Srbije stiće će u toku dana na Suvu planinu pošto je na jedinom izvoru na toj plani „Rakošu“ premalo vode za oko 600 krava i 150 konja koji se nalaze na ispaši, rekao je za agenciju Beta predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

On je podsetio da se na Suvoj planini u ispaši nalaze krave i konji čiji su vlasnici meštani sela i sa područja opštine Gadžin Han i sa područja opštine Bela Palanka, tako da su se u obezbeđivanje vode uključili i ljudi iz Bele Palanke.

„Opština Bela Palanka angažovala je cisternu privatne firme za prevoz vode, pošto nema svoju kao ni opština Gadžin Han“, rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, na području Gadžinog Hana ima i manjih problema sa obezbeđivanjem vode za piće zbog neracionalne potrošnje i zalivanja bašta, zbog čega je opština Gadžin Han angažovala cisternu komunalnog preduzeća iz Aleksinca.

Cisterna se po potrebi, dodao je Filipović, upućuje u ona mesta u kojima se javlja nestašica vode.

Vojkan Andrejević iz Bele Palanke, veterinarski tehničar i jedan od vlasnika konja i krava koje se nalaze na ispaši na Suvoj planini, rekao je za agenciju Beta da se problem manjka vode za napajanje stoke na Suvoj planini javlja svakog avgusta.

„Nije problem u dotoku vode na ‘Rakošu’, on je isti već duže vreme, međutim, poslednjih godina povećan je broj grla krupne stoke na ispaši, a za svako grlo potrebno je dnevno od 50 do 100 litara vode“, objasnio je Andrejić.

Prema njegovim rečima, stočari sa područja Bele Palanke i ove godine plaćaju deo troškova dovoza vode na Suvu Planinu, a drugi deo plaća opština Bela Palanka.

Krda krava nalaze se na ispaši na Suvoj planini od ranog proleća do pozne jeseni, a konji ostaju i preko zime, ukoliko nije previše hladna i sa velikim snegom.

Tokom godine vode na Suvoj planini ima i u vrtačama i uvalama, tako da su krda krava i konja raštrkana po planini, ali tokom leta kada vode ima samo na „Rakošu“, sve životinje nalaze se na samom izvoru ili u njegovoj blizini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.