Na uvozu tekstila iz Turske utajili 440 miliona dinara 1Foto: www.savezzasrbiju.rs

Pokrenut je krivični postupak i istragu protiv 14 osoba zbog osnovane sumnje da su neosnovanim iskazivanjem iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit oštetili budžet Srbije za 441.367.701 dinar, navodi se u saopštenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Ovaj postupak pokreunulo je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, u saradnji sa BIA, Poreskom policijom, Odeljenjem u Novom Sadu i Ministarstvom unutrašnjih poslova pokrenulo

Grupa 14 osumnjičenih terete se da su u periodu od 2017. godine do 2019. godine organizovali nabavku i prevoz tekstilne robe iz Turske u Srbiju, posredstvom privrednog društva sa sedištem u Srbiji, preko kojeg je potom vršena fiktivna prodaja te robe većem broju privrednih društava sa teritorije Srbije po cenama znatno nižim od uvoznih, iako je faktički to privredno društvo istu robu prodavalo za gotov novac različitim fizičkim i pravnim licima čime su izbegavali plaćanje poreza, a za taj novac kupovali devize te se terete i za „pranje“ novca.

Postupajući po predlogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu odredio je pritvor protiv osumnjičenih I.N., B.S., M.S., S.P., Ž.J., Z.S., osumnjičeni E.T., S.N. i R.T. nalaze se u bekstvu i za njima se traga, dok se osumnjičeni A.M., T.S., P.Š., P.P. i Z.A. brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari