Na Zapadnom Balkanu 9.000 domaćinstava uložilo 45 miliona evra u tehnologije za uštedu energije 1

Za manje od četiri godine, više od 9.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana je uložilo oko 45 miliona evra u tehnologije za uštedu energije, kao što su toplotne pumpe, novi prozori ili solarni paneli, a sve zahvaljujući regionalnom Programu finansiranja zelene ekonomije (GEFF) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ta unapređenja, kako se navodi u saopštenju EBRD, su rezultirala smanjenjem emisije ugljen-dioksida (CO2) za više od 12.000 tona godišnje, što je jednako uklanjanju 7.700 automobila sa ulica.

GEFF na Zapadnom Balkanu je uspostavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz podršku donatora, a obezbeđuje specijalizovane kreditne linije za fizička lica, uz podsticaje za investicije koje finansira EU za ulaganja u energetsku efikasnost.

Program zajedno finansiraju Savezno ministarstvo finansija Austrije (BMF) i bilateralni donatori u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Program je deo Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za Zapadni Balkan i sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom energetske zajednice.

Nakon uspešnog sprovođenja programa na nivou regiona, koji je u martu 2021. godine, proširen na Crnu Goru, kao i sve većeg interesovanja za finansiranje energetske efikasnosti, GEFF sredstva su uvećana sa 85 na 135 miliona evra, a tokom 2022. godine planira se dalje proširenje programa.

Sredstva će biti dostupna preko lokalnih finansijskih institucija i omogućiće još većem broju domaćinstava u regionu da unaprede svoju energetsku efikasnost.

Direktorka EBRD -a za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević rekla je da su borba protiv zagađenja vazduha i „smanjenje energetskog inteziteta“ prioriteti i da da će se nastaviti podrška preko GEFF-a.

Domaćinstva koja žele da ulažu u energetsku efikasnost mogu da se, kako se navodi, prijave za namenske kredite u lokalnim partnerskim finansijskim institucijama.

Po uspešnom završetku investicija, domaćinstva dobijaju finansijski podsticaj EU u vrednosti do 20 procenata iznosa kredita.

Dosadašnji doprinos EU tom programu iznosi 27 miliona evra, kao podrška domaćinstvima na Zapadnom Balkanu koja su uložila u energetski efikasne tehnologije.

Kao priznanje zajedničkim naporima donatora GEFF programa, partnerskih finansijskih institucija, proizvođača i dobavljača zelenih tehnologija, EBRD je donirao 1.000 stabala koja će biti posađena širom regiona tokom jeseni 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari