"Nabavka klavira kao scena iz 'Balkan ekspresa'": Kako je na snimku radija Glas eparhije niške "nestao" deo emisije u kojem se govori o ceni? 1Foto: Niška crkvena pevačka družina Branko

Vrhunski koncertni klavir, koji je kupila Eparhija niška, a kupovinu pomogli Grad Niš i donatori, košta oko 165.000 evra, otkrila je na radiju Glas pravoslavne eparhije niške Sara Cincarević, dirigentkinja Niške crkveno- pevačke družine “Branko”, da bi potom tih nekoliko minuta o ceni “nestalo” iz objavljenog audio snimka emisije.

NCPD “Branko” je inicijator kupovine ovog vrednog muzičkog instrumenta.

Trajni audio snimak emisije “Pirg” posvećene koncertnom klaviru, i emitovane na radiju Glas pravoslavne eparhije niške 4. aprila, postavljen je na sajtu radija sa zakašnjenjem, a u njemu nedostaje deo u kojem Cincarević govori o ceni i prikupljenom novcu, tvrde izvori Danasa koji su emisiju slušali u realnom vremenu.

Dirigentkinja u NCPD “Branko”, kao i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja se takođe oglašavala povodom kupovine klavira i donatorskog ručka za prikupljanje nedostajućeg dela novca organizovanog 8. aprila, do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorile na prilično brojna pitanja Danasa, koji je medijski otvorio temu o uslovima ove nabavke.

"Nabavka klavira kao scena iz 'Balkan ekspresa'": Kako je na snimku radija Glas eparhije niške "nestao" deo emisije u kojem se govori o ceni? 2
Foto: Niška crkvena pevačka družina Branko

Portparol NCPD “Branko” Zdravko Stojnić je 23. marta saopštio da je Eparhija niška postala vlasnik klavira ”Bechstein” iz koncertne serije D- model 282, a ni nakon skoro tri sedmice ne zna se njegova cena, niti koliko je učešće Niške eparije, Grada i donatora u kupovini.

Cena ove klavirske marke na specijalizovanim sajtovima, inače, prelazi 270.000 dolara.

Uređivačka politika radija je da se ne spominju finansijska sredstva

“Uređivačka politika radija jeste da se u programu ne spominju finansijska sredstva, i ako nam to promakne, kao što se desilo 4. aprila u emisiji “Pirg”, mi privremeno uklanjamo emisiju, za ispravku“, rekao je Dragan Tadić, direktor radija Glas pravoslavne eparhije niške.

On je rekao da je razlog zbog kojih je audio snimak emisije objavljen na sajtu posle pet radnih dana još jednostavniji.

„Kao što znate, proteklih dana smo proslavili velike praznike Blagovesti, Lazarevu subotu i Cveti, i bili smo veoma zauzeti oko audio snimanja, kao i zbog naše video produkcije”, kazao je.

Tadić je precizirao da je radio Glas koncipiran kao crkveni multimedijalni centar, sa sopstvenom video produkcijom, te da realizuje direktne video i audio prenose, a uskoro će imati i svoj podkast.

Istovremeno, ima i jutjub kanal, veoma posećen radijski sajt, kao i društvene mreže, a sve to realizuje sa šestoro zaposlenih, dodao je.

Zahvalnost lokalnoj vlasti zbog toga što je Grad dao “inicijalna sredstva” čiji se iznos ne zna

Cincarević je u emisiji na radiju Glas pravoslavne eparhije niške kazala da su do tada “uspeli da sakupe oko 100.000 evra”, a da ostalih 65.000 evra planiraju da obezbede na donatorskom ručku.

Kazala je da je Grad dao “inicijalna sredstva”, ne navodeći kolika, te se za takvu podršku zahvalila gradskoj lokalnoj vlasti na čelu sa gradonačelnicom Sotirovski.

Naglasila je da je vladika Arsenije “oberučke” podržao ovakvu nabavku.

U emisiji je gostovala zajedno sa pijanistom i asistentom na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu Andrejem Cincarevićem, članom delegacije koja je nedavno u salonu “Bechstein” u Berlinu “birala najbolji koncertni klavir”, a koji je njen sin.

Ovakvo gostovanje i najava kupovine klavira izazvali su pozitivne reakcije u zainteresovanoj javnosti, ali je bilo i onih negativnih.

Na Fejsbuku Radija Glas pravoslavne eparhije niške pojedini komentatori ocenili su da je reč o “sukobu interesa” jer se dva Cincarevićkina sina nalaze na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu – jedan kao asistent a drugi kao student – i klavir će, kako su kazali, doprineti njihovim karijerama, pogotovu zbog toga što njihova majka “odlučuje ko će na njemu svirati”.

Komentator je poručio i “Pravda za sve majke Niša”, predlažući da se kupe koncertni klaviri majkama svih pijanista, pošto su, kako je naveo, i deca finansijski i politički inferiornijih roditelja od Cincarevića “takođe deca Svetog Save”.

Crkveni klavir će služiti za nastupe poznatih svetskih i domaćih pijanista i mladih niških talenata

NCPD “Branko” je, inače, 23. marta saopštio da Niš dobija izuzetan koncertni klavir, koji je u vlasništvu Eparhije niške, te da je nabavljen sredstvima eparhije, uz pomoć Grada Niša i donatora.

Salon „Bechstein” je Eparhiji dao popust za kupovinu “imajući u vidu značaj ovog klavira za jug Srbije”, rečeno je.

Koncertni klavir su u salonu „Bechstein“ u Berlinu birali, osim Cincarevića, i profesori sa niškog Fakulteta umetnosti dr Stevan Spalević, dr Andrija Mamutović i dr Stefan Sretić, kao i beogradski klavir- štimer Kristijan Bjelanović.

„U salonu ‘Bechstein’ su nam dali priliku da izaberemo jedan od četiri klavira iz koncertne serije D – model 282. Posle skoro pet sati neprekidnog sviranja jednoglasno smo doneli odluku i izabrali koncertni klavir koji će biti ponos svih nas umetnika, a verujem i svih ljubitelja klasične muzike“, rekao je Andrej Cincarević.

Klavir će “služiti za nastupe svetski poznatih pijanista, domaćih afirmisanih umetnika, kao i mladih niških talenata”.

Biće promovisan na Međunarodnom festivalu duhovne muzike „Muzički edikt“ u junu ove godine.

Ovaj festival je gradska javna manifestacija koju sufinansira Grad.

Nabavka klavira liči na scenu Bore Todorovića u “Balkan ekspresu” u kojoj odgovara da li je muzičar

Odmah nakon toga, 27. marta, gradonačelnica Sotirovski je saopštila drugačije informacije o tome ko je kupio klavir, navodeći da je glavni kupac Grad.

“Kupovinu je, osim Grada, pomogla i Eparhija niška, a deo sredstava biće prikupljen i na donatorskom ručku 8. aprila u Svetosavskom domu”, objavila je ona na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Dragana Sotirovski: Foto sajt grada Niša
Dragana Sotirovski: Grad Niš

Ona je nešto kasnije navela da koncertni klavir “uskoro stiže u Niš” i da će biti na raspolaganju Eparhiji niškoj, Gradu Nišu, Fakultetu umetnosti, Muzičkoj školi, najboljim svetskim i domaćim umetnicima, kao i niškim talentima.

“Imaćemo čime da se ponosimo jer naš grad to zaslužuje”, zaključila je.

Sotirovski je pojedinim medijima kazala da je novac za kupovinu klavira “itekako opredeljen” u gradskom budžetu za 2023. godinu, ne precizirajući na kojoj budžetskoj poziciji.

Danijel Dašić, nevladin stručnjak za budžet i antikorupcijski aktivista, kaže za Danas da u ovogodišnjem gradskom budžetu ne postoji stavka o nabavci ovog instrumenta.

Predviđeno je samo da se 457 miliona dinara opredeljuje za “realizaciju programa uređenja građevinskog zemljišta i izgradnje”, u okviru kojeg su pomenuti i “verski objekti”, ali nije naveden iznos za te objekte.

Takođe se navodi da je deset miliona dinara planirano za “realizaciju programa kapitalnog održavanja”, koje obuhvata i održavanje vodovodne i kanalizacione mreže i verskih objekata, bez navođenja cifre namenjene za ove objekte.

“Ali, i budžetski novac sa tih pozicija se po prirodi stvari troši na rekonstrukciju verskih objekata, odnosno popravku krova, instalacija i slične radove, a ne za nabavku skupog klavira”, kaže.

"Nabavka klavira kao scena iz 'Balkan ekspresa'": Kako je na snimku radija Glas eparhije niške "nestao" deo emisije u kojem se govori o ceni? 3
Danijel Dašić: Foto Nacionalna koalicija za decentralizaciju

On kaže da sredstva za njegovu nabavku ne mogu biti izdvojena ni iz budžetske rezerve, koja se koristi u vanrednim situacijama, kakve su elementarne nepogode ili iznenadno iskrsle javne nabavke, što ovde nije slučaj.

“Sve ovo sa klavirom liči na scene iz ‘Balkan ekspresa’, u kojima Bora Todorović na pitanje da li je muzičar kaže: ‘ne, nisam muzičar’, pa na dodatno pitanje: ‘nisi?’, odgovara- ‘jesam’, pa na potpitanje: ‘znači jesi?’, kaže: ‘ne, nisam’, a onda žuri da ‘tetki odnese lek’”, dodaje Dašić.

Gradonačelnica Sotirovski i Gradska uprava za finansije su između ostalog odbili da odgovore na pitanja Danasa o budžetskom iznosu koji je Grad opredelio za ovu kupovinu i budžetskoj poziciji na kojoj se sredstva nalaze.

Javnost je, takođe, ostala uskraćena za informaciju da li između Grada i Eparhije niške postoji sporazum ili ugovor koji omogućava ovu vrstu saradnje, odnosno reguliše međusobne obaveze u vezi sa nabavkom klavira.

Bez odgovora iz „Branka“ 

Sara Cincarević nije želela da odgovori na pitanja Danasa o ceni klavira, iznosima koje su izdvojili Eparhija, Grad i donatori, izvorima iz kojih je Eparhija obezbedila sredstva, te ko je u Eparhiji doneo odluku o kupovini.

Nije odgovorila ni ko je ovlašćeni distributer za uvoz klavira i ko čini komisiju za prijem instrumenta.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je ona upravnica Svetosavskog doma, u kojem će stajati klavir, i da li će odlučivati na koji način će on biti korišćen, odnosno ko će na njemu svirati, te da li nabavka klavira ima ikakve veze sa tim što su njeni sinovi pijanisti i na katedri za klavir Fakulteta umetnosti.

Portparol NCPD “Branko” Stojnić nije odgovarao na pozive, poruke i imejlove.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari