Grad Niš iz budžeta izdvojio 10 miliona dinara za kupovinu luksuznog crkvenog klavira: U SPC odbijaju da saopšte koliko on zaista košta 1Foto Pravoslavna eparhija niška

Grad Niš je iz budžeta izdvojio deset miliona dinara za kupovinu luksuznog crkvenog klavira koji je ovih dana stigao iz Berlina u Svetosavski dom Saborne crkve, potvrdili su za Danas kabinet gradonačelnice i Gradska uprava za finansije.

Prema dostupnim informacijama, vrhunski klavir marke ”Bechstein” iz koncertne serije D-model 282, čiji je vlasnik Pravoslavna eparhija niška, navodno košta oko 165.000 evra, što znači da je Grad za ovu vrednu crkvenu imovinu izdvojio više od polovine sredstava.

Crkveni zvaničnici zvanično ćute o ceni crkvenog koncertnog klavira, izabranog u berlinskom salonu ”Bechstein” pre više od dva meseca, kao i o tome koliko je novca izdvojila Eparhija, a koliko “priložnici” za koje je 8. aprila organizovan donatorski ručak.

Episkop niški uputio molbu za deset miliona, Gradsko veće odobrilo četiri dana kasnije

Kabinet gradonačelnice Dragane Sotirovski je, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavio Danasu zaključak Gradskog veća, od 23. decembra prošle godine, kojim se odobrava Pravoslavnoj eparhiji niškoj iznos od deset miliona dinara za kupovinu klavira „Behštajn“- „za Saborni hram“.

U njemu se navodi da je Veće donelo ovakvu odluku „rukovodeći se javnim interesom“, a da su sredstva opredeljena Odlukom o budžetu grada Niša za 2022. godinu, u okviru razdela 11, koji je vezan za Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i odnosi se na programsku aktivnost “unapređenje privrednog i investicionog ambijenta” i ekonomsku klasifikaciju “dotacije nevladinim organizacijama”.

Zaključak je donet na osnovu molbe predsednika Upravnog odbora Eparhije i episkopa niškog Arsenija da se Eparhiji dodeli deset miliona dinara “za nabavku klavira Bernštajn”, što je “kulturni projekat Saborne crkve- Svetosavskog doma”.

Molba episkopa upućena je 20. decembra.

Gradska uprava za finansije je u odgovoru Danasu navela da su ova sredstva isplaćena.

Eparhija je, pak, ovih dana još jednom “zakomplikovala” situaciju u vezi sa tim ko je kupac klavira.

Grad Niš iz budžeta izdvojio 10 miliona dinara za kupovinu luksuznog crkvenog klavira: U SPC odbijaju da saopšte koliko on zaista košta 2
Foto: Pravoslavna eparhija nišla

U informaciji da je klavir stigao u Svetosavski dom, objavljenoj na oficijelnom veb- sajtu,  Eparhija je navela da su instrument kupili “Eparhija, Saborna crkva i Niška crkveno-pevačka družina ‘Branko’“, a “uz pomoć grada Niša, Ministarstva kulture i privatnih donator”.

Klavir je crne boje, sa ugraviranim Hristovim monogramom na donjem delu poklopca.

„’In hoc signo vinces’ (‘Ovim znakom ćeš pobediti’) rečeno je Svetome Caru Konstantinu, koji je, prateći znak sa neba, naredio da se ovaj simbol iscrta na zastavama i štitovima njegovih vojnika. Ovo drevno znamenje, koje predstavlja pobedu hrišćanstva, postalo je jedno od najprepoznatljivijih obeležja grada Niša, a sada se nalazi i na novom klaviru, koji je svoj dom našao u Svetosavskom domu Saborne crkve”, dodala je Eparhija.

Grad Niš iz budžeta izdvojio 10 miliona dinara za kupovinu luksuznog crkvenog klavira: U SPC odbijaju da saopšte koliko on zaista košta 3
Foto: Eparhija niška

Gradonačelnica Sotirovski je, pak, na zvaničnoj Fejsbuk stranici, navela da su ovaj klavir najviše klase “zajedno kupili Grad Niš, Eparhija niška i brojni donatori”, a da će on “stajati” u Svetosavskom domu koji “koriste Eparhija i Grad za razne događaje”.

Prvi put njegove zvuke Nišlije će moći da čuju već početkom sledećeg meseca, na festivalu duhovne muzike ‘Muzički edikt“’, kazala je.

Ovaj festival je, inače, gradska javna manifestacija koju sufinansira Grad.

U emisiji crkvenog radija rečeno da je cena klavira 165.000 evra, a taj deo potom izbrisan na audio snimku emisije

Portparol NCPD “Branko” je krajem marta ove godine saopštio da će klavir biti “u vlasništvu Eparhije niške”, a da su ga birala četiri profesora Fakulteta umetnosti- Stevan Spalević, Andrija Mamutović, Stefan Sretić i Andrej Cincarević, kao i beogradski klavir-štimer Kristijan Bjelanović.

Grad Niš iz budžeta izdvojio 10 miliona dinara za kupovinu luksuznog crkvenog klavira: U SPC odbijaju da saopšte koliko on zaista košta 4
Foto: Niška crkvena pevačka družina Branko

„U salonu ‘Bechstein’ su nam dali priliku da izaberemo jedan od četiri klavira iz koncertne serije, D-model 282. Na našu veliku radost, posle skoro pet sati neprekidnog sviranja jednoglasno smo doneli odluku i izabrali koncertni klavir koji će biti ponos svih nas umetnika a verujem i svih ljubitelja klasične muzike“, izjavio je Cincarević.

U saopštenju “Branka” se dodaje da će na klaviru “moći da nastupaju svetski poznati pijanisti, domaći afirmisani umetnici i mladi niški talenti”, a da će Svetosavski dom postati “koncertna dvorana i mesto okupljanja umetnika iz celog sveta”.

Grad Niš ni po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nije odgovorio na naša pitanja o tome koliko on košta, te koliko je novca prikupljeno na donatorskom ručku.

Grad je između ostalog uskratio odgovor na pitanje ko je vlasnik klavira, a ko ovlašćeni distributer za njegov uvoz.

I kabinet gradonačelnice i Gradska uprava za finansije dostavili su samo zaključak Gradskog veća i molbu episkopa Arsenija, uz tvrdnju da “nisu u posedu” bilo kog drugog dokumenta koji sadrži informacije koje smo tražili.

Sara Cincarević, dirigentkinja NCPD “Branko”, inače inicijatora kupovine klavira, takođe je odbila da odgovori na pitanja Danasa o ceni instrumenta, iznosima koje su izdvojili Eparhija, Grad i donatori, te izvorima iz kojih je Eparhija obezbedila sredstva.

Ipak, nekako u isto vreme, ona je na radiju Glas pravoslavne eparhije niške otkrila da klavir košta oko 165.000 evra, da bi potom tih nekoliko minuta o ceni “nestalo” iz audio snimka emisije, koji je objavljen na sajtu radija pet dana kasnije.

Cincarević je u emisiji “Pirg”, posvećenoj kupovini klavira, i emitovanoj 4. aprila, kazala da su do tada “uspeli da sakupe oko 100.000 evra”, a da ostalih 65.000 evra planiraju da obezbede na donatorskom ručku.

Kazala je, takođe, da je Grad dao “inicijalna sredstva”, te se za takvu podršku zahvalila gradskoj lokalnoj vlasti na čelu sa gradonačelnicom Sotirovski.

Naglasila je da je episkop Arsenije “oberučke” podržao ovakvu nabavku.

Dodala je da je klavir kupljen po nižoj ceni jer je kupac verska organizacija.

Iz radija “Glas” za Danas su kazali da je u tonskom zapisu emisije „nestao“ deo o ceni jer je njihova uređivačka politika “da se u programu ne pominju finansijska sredstva”, a da je sama objava zapisa kasnila zbog velikih obaveza povodom verskih praznika.

Cena ove klavirske marke na specijalizovanim sajtovima je, inače, veća od 270.000 dolara.

 

Zoran Gavrilović, direktor BIRODI: U novoj nacionalnoj Strategiji za borbu protiv korupcije moraju da se nađu i crkve

“Slučaj” klavira u Nišu ukazuje na potrebu da se preispita sekularni karakter države Srbije i saglasje zakonskog okvira koji reguliše rad pre svega Srpske pravoslavne crkve u odnosu na član 11. Ustava, kao i potrebu da se u periodu izrade Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koja je u toku, popišu i regulišu koruptivni rizici i antikorupcijski potencijal verskih organizacija, kaže za Danas Zoran Gavrilović, direktor BIRODI.

“Ovaj slučaj govori da i među takozvanim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama postoje jednaki i jednakiji, odnosno da postoji nedovoljna transparentnost trošenja javnog novca za potrebe SPC u situaciji kada ta ista SPC ne doprinosi zajedničkoj kasi, kroz plaćanje poreza na svoje verske servise. Značajan deo novca koji se, inače, daje verskim zajednicama troši se mimo sistema javnih nabavki. Verske zajednice, kao institucije, trebalo bi da imaju Plan integriteta kao instrument borbe protiv korupcije kada troše javni novac, kao što takvu zakonsku obavezu imaju nevladine organizacije”, kaže on.

Gavrilović kaže da u Srbiji postoji „simfonija“ takozvanih tradicionih verskih zajednica i crkava na čelu sa SPC i države, što je ozakonjeno Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, a suprotno članu 11. Ustava .

“U takvom pravno- političkom ambijentu mi imamo svojevrsnu versku korupciju, gde crkve i verske jedinice sa mnogobrojnim vernicima daju legitimitet vlasti za njene politike, ili ako zatreba u nekoj kriznoj situaciji kada treba da se donesu teške odluke. Primer za to su slave gradova, slavljenje slava u javnim institucijama, odnosno sufinansiranje verskih obreda i događaja iz javnog budžeta. Zauzvrat, crkve i verske zajednice dobijaju privilegije kroz netransparetne procedure u odnosu na ostale društvene aktere kada su u pitanju plaćanje poreza i obaveza javnih nabavki”, kaže on.

Gavrilović dodaje da crkve i verske zajednice imaju veliki uticaj na verujuće pripadnike, te da ta moć “može biti upotrebljena, ali i zloupotrebljena, odnosno one mogu da budu deo borbe protiv korupcije, ali i deo korupcije”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari